Като любител на празниците, свързани и с храна, и с традиции, шеф Никола отново успява да ни изненада с различен подход и практични съвети дори към рецептата за традиционния Никулденски шаран.
Вижте в новия епизод, идеята му за нестандартна плънка от елда, праз, сушени плодове и орехи
Необходими продукти:
Пълнен шаран с елда, праз, орехи и сушени плодове
1 шаран
500г елда
3 стръка праз
200г печени орехи
300г микс сушени плодове
Пресен девисил
Начин на приготвяне:
Празът се запържва, прибавят се елдата, сушените плодове и накрая орехите.
При елдата, съотношението с водата е 2:1 – за 500 г елда, се слага 1 л вода.
Бульонът, с който първоначално приготвяме плънката е половината (500 мл вода), останалият се добавя впоследствие в тавата.
Шаранът се осолява и се пълни с плънката, останалата се слага на дъното на тавата. Изсипва се останалият бульон и се готви във фурната. Накрая се поръсва с девисил.
Насладете се на празника, а той, разбира се, традиционно върви и с хубаво вино!