Facebook Pixel
Loader
0%

Паста с аромат на приближаваща есен

Паста с аромат на приближаваща есен
17.09.2021

Паста с аромат на приближаваща есен

Мухамара е арабски сос от печени червени чушки, орехови ядки и различни добавки. Може да бъде направен в много варианти - солен, леко сладък, пикантен, опушен и да допълва чудесно ризото, всякакви зеленчуци или пържени яйца, но добавен върху паста, събрал в себе си есенните армати на пушен пипер и орехи, ще ви накара да изпитате истинско удоволствие от храненето.

Необходими продукти

За мухамара сос:

80 г орехови ядки

4 печени червени пиперки

1 с. л. сок от нар

4 с. л. зехтин (Extra Virgin)

1 с. л. сусамов тахан

1 ч. л. пушен  пипер

1 ч. л. лют червен пипер

Сол на вкус

 

За пастата:

300 г прясна паста

2,5 л вода

Щипка сол

 

Ето как се приготвя

За соса

Запечете ореховите ядки в загрята на 200 °C  фурна, докато започнат да покафеняват. Внимавайте да не ги препечете. Поставете в блендер изпечените орехови ядки и останалите съставки за соса, без зехтина. Блендирайте до гладка смес. Добавете зехтина и разбъркайте. Оставете настрана.

 

За пастата

Сложете в тенджера два литра и половина вода и щипка сол. Когато водата заври, изсипете пастата и оставете да ври според описанието на опаковката. Не поставяйте капак върху тенджерата. Когато пастата е готова, прецедете и отделете настрана част от водата от пастата. Поставете отцедената паста в тенджерата и добавете соса. Разбъркайте за около две мунути, добавяйки вода от сварената паста, така че да получите желаната консистенция на соса. Изключете котлона, разпределете в чинии за сервиране и поръсете с няколко капки зехтин и каперси.


Още от блога