Мухамара е арабски сос от печени червени чушки, орехови ядки и различни добавки. Може да бъде направен в много варианти - солен, леко сладък, пикантен, опушен и да допълва чудесно ризото, всякакви зеленчуци или пържени яйца, но добавен върху паста, събрал в себе си есенните аромати на пушен пипер и орехи, ще ви накара да изпитате истинско удоволствие от храненето.
Необходими продукти
За мухамара сос:
80 г орехови ядки
4 печени червени пиперки
1 с. л. сок от нар
4 с. л. зехтин (Extra Virgin)
1 с. л. сусамов тахан
1 ч. л. пушен пипер
1 ч. л. лют червен пипер
Сол на вкус
За пастата:
300 г прясна паста
2,5 л вода
Щипка сол
Ето как се приготвя
За соса
Запечете ореховите ядки в загрята на 200 °C фурна, докато започнат да покафеняват. Внимавайте да не ги препечете. Поставете в блендер изпечените орехови ядки и останалите съставки за соса, без зехтина. Блендирайте до гладка смес. Добавете зехтина и разбъркайте. Оставете настрана.
За пастата
Сложете в тенджера два литра и половина вода и щипка сол. Когато водата заври, изсипете пастата и оставете да ври според описанието на опаковката. Не поставяйте капак върху тенджерата. Когато пастата е готова, прецедете и отделете настрана част от водата от пастата. Поставете отцедената паста в тенджерата и добавете соса. Разбъркайте за около две мунути, добавяйки вода от сварената паста, така че да получите желаната консистенция на соса. Изключете котлона, разпределете в чинии за сервиране и поръсете с няколко капки зехтин и каперси.