Печена сьомгова пъстърва с горчица, кленов сироп и рататуй от зимни зеленчуци — Фантастико
Loader
100%

Печена сьомгова пъстърва с горчица, кленов сироп и рататуй от зимни зеленчуци

Печена сьомгова пъстърва с горчица, кленов сироп и рататуй от зимни зеленчуци
26.02.2021

Печена сьомгова пъстърва с горчица, кленов сироп и рататуй от зимни зеленчуци

Печена сьомгова пъстърва с марината от няколко вида горчица, кленов сироп и лимони, поднесена с рататуй от зимни зеленчуци, е едно от любимите ми ястия. Сьомговата пъстърва не е толкова мазна, колкото сьомгата. Приготвена така, има осезаем леко сладък вкус и в комбинацията на леко карамелизирани печени зеленчуци е просто наслада за сетивата.

 

Необходими продукти

За зимния рататуй:

150 г моркови

150 г пащърнак

150 г сладък картоф

100 г червен лук

3-4 скилидки чесън

2-3 с. л. зехтин

Сок от ½ портокал

Сол на вкус

 

За сьомговата пъстърва:

Около 500 г филе от сьомгова пъстърва с кожата

Един лимон

Зрънца шарен пипер

 

За марината:

20 мл зехтин

30 мл кленов сироп

60 мл дижонска горчица

30 г медена горчица

30 мл лимонов сок

Щипка молдонска сол

Прясно смлян черен пипер на вкус

Една връзка копър

 

Ето как се приготвя

За рататуя

Загрейте фурната на 200° C. В купа нарежете на еднакви кръгчета всички зеленчуци. Намачкайте чесъна и го прибавете към зеленчуците. Объркайте ги със зехтина, портокаловия сок и солта и ги подредете в подготвената тава, като ги залеете с останалата  марината. Печете около 20 минути докато омекнат и станат леко карамелизирани и  златисти. Извадете от фурната.

За сьомгата

Загрейте фурната на 180° C. Измийте и подсушете филето от сьомговата пъстърва. Нарежете лимона на тънки кръгчета. Нарежете връзката копър и оставете настрана. За да си направите марината, в купа смесете всички съставки и разбъркайте добре.

В тавата, в която ще печете пъстървата, първо подредете нарязаните кръгчета лимон. Отгоре върху тях поставете филето с кожата надолу. Изсипете маринатата върху филето и размажете така, че да го покриете цялото много добре. Печете 12 – 15  минути до златисто кафяво.

Сервирайте филето в чиния със зимния рататуй, като украсите с нарязания копър, зрънца шарен пипер и няколко капки зехтин.


Още от блога