Печена сьомгова пъстърва с марината от няколко вида горчица, кленов сироп и лимони, поднесена с рататуй от зимни зеленчуци, е едно от любимите ми ястия. Сьомговата пъстърва не е толкова мазна, колкото сьомгата. Приготвена така, има осезаем леко сладък вкус и в комбинацията на леко карамелизирани печени зеленчуци е просто наслада за сетивата.
Необходими продукти
За зимния рататуй:
150 г моркови
150 г пащърнак
150 г сладък картоф
100 г червен лук
3-4 скилидки чесън
2-3 с. л. зехтин
Сок от ½ портокал
Сол на вкус
За сьомговата пъстърва:
Около 500 г филе от сьомгова пъстърва с кожата
Един лимон
Зрънца шарен пипер
За марината:
20 мл зехтин
30 мл кленов сироп
60 мл дижонска горчица
30 г медена горчица
30 мл лимонов сок
Щипка молдонска сол
Прясно смлян черен пипер на вкус
Една връзка копър
Ето как се приготвя
За рататуя
Загрейте фурната на 200° C. В купа нарежете на еднакви кръгчета всички зеленчуци. Намачкайте чесъна и го прибавете към зеленчуците. Объркайте ги със зехтина, портокаловия сок и солта и ги подредете в подготвената тава, като ги залеете с останалата марината. Печете около 20 минути докато омекнат и станат леко карамелизирани и златисти. Извадете от фурната.
За сьомгата
Загрейте фурната на 180° C. Измийте и подсушете филето от сьомговата пъстърва. Нарежете лимона на тънки кръгчета. Нарежете връзката копър и оставете настрана. За да си направите марината, в купа смесете всички съставки и разбъркайте добре.
В тавата, в която ще печете пъстървата, първо подредете нарязаните кръгчета лимон. Отгоре върху тях поставете филето с кожата надолу. Изсипете маринатата върху филето и размажете така, че да го покриете цялото много добре. Печете 12 – 15 минути до златисто кафяво.
Сервирайте филето в чиния със зимния рататуй, като украсите с нарязания копър, зрънца шарен пипер и няколко капки зехтин.