Тези малки препечени карфиолени розички, гарнирани с узряло авокадо и поднесени с прясна салса с ананас, са идеален вариант да разнообразите своето меню по време на коледните пости. Приготвят се лесно и са на масата за по-малко от 40 минути.
Необходими продукти
За карфиола:
1 средна глава карфиол
1/4 чаша зехтин
1 с. л. кленов сироп
1 с. л. соев сос
2 ч. л. пушен червен пипер
1 ч. л. кимион
1 ч. л. чесън на прах
1/4 ч. л. смлян бахар
1 ч. л сол
За салсата:
2 чаши пресен ананас
1 малка връзка пресен магданоз
1/4 чаша червен лук
1 с. л. кленов сироп
Сок от 1 лимон
1 ч. л. сол
За гарниране:
Едно узряло авокадо
Ето как се приготвя
За карфиола:
Загрейте предварително фурната на 180 °C и застелете тава с хартия за печене. В купа разбъркайте зехтина, соевия сос, подправките и кленовия сироп. Изсипете начупения на розички карфиол в купата и объркайте така, че карфиолът да е добре покрит с маринатата. Поставете го в подгвената тава за печене и печете около 25-30 минути, докато омекне и краищата му започнат да покафеняват. Ако след това време карфиолът не е покафенял, можете да преместите тавата под грила на фурната за 5 минути.
За салсата:
Нарежете ананаса на кубчета. Смесете ги с нарязан на ситно червен лук, сока от лимон, кленовия сироп и солта и оставете настрани.
За сервиране:
Извадете розичките карфиол от фурната и ги поставете в чиния. Обелете и нарежете на ленти авокадодо и поставете при карфиола. Поръсете обилно отгоре парчетата карфиол с ананасовата салса. Завършете сервирането с щипка мaлдонова сол.