През зимните дни нищо не може да се сравни с една топла крем супа. Ето защо Вяра Ковачева ни показва как да си направим леко пикантна морковена крем супа и орехови крутони.
Необходими продукти
За крем супата:
3 с. л. зехтин
1 парче праз
4 скилидки чесън
4 – 5 парченца пресен джинджифил
1 с. л. чили пипер
1 ч. л. тика масала
400 г моркови
1 с. л. сол
Щипка смлян черен пипер
500 мл зеленчуков бульон
150 мл течна сметана
½ връзка пресен магданоз
За ореховите крутони:
100 г орехови ядки
1 ч. л. ленено семе
Щипка сол
1 белтък
Ето как се прави крем супата:
1. Нарежете праза на ситно. Нарежете чесъна на ситно. Обелете джинджъра и нарежете на филийки. Нарежете магданоза. Обелете и нарежете морковите на кубчета.
2. В голяма тенджера загрейте зехтина на средно слаб огън. Добавете нарязания праз, чесън, джинджифила, чили пипера и тика масалата. Гответе, като разбърквате от време на време, докато праза омекне и стане прозрачен - около 6 минути.
3. Добавете обелените и нарязани моркови, солта и черния пипер. Задушете, като разбърквате, докато морковите леко омекнат - още около 5 минути.
4. Добавете зеленчуковия бульон и увеличете котлона, докато супата заври. След това намалете котлона и гответе, като разбърквате от време на време, докато морковите омекнат напълно - около 25 минути.
Докато супата се готви, направете ореховите крутони.
1. Загрейте фурната до 180 °С.
2. Смелете ореховите ядки. Сложете ги в купа и прибавете лененото семе и солта и разбъркайте.
3. Разбийте с вилица леко белтъка и го прибавете към сухата смес. Разбъркайте.
4. Разточете сместа на тънък слой между две хартии за печене и поставете във фурната.
5. Печете около 10 минути и оставете настрани да се охлади.
За сервиране:
Свалете супата от котлона и пюрирайте до гладкост с помощта на блендер. Прибавете течната сметана, разбъркайте, опитайте и, ако е необходимо, прибавете сол. Разпределете супата в купички, начупете отгоре от ореховите крутони, поръсете с нарязания магданоз и няколко капки зехтин и сервирайте.