Пикантна крем супа от моркови, поднесена с орехови крутони — Фантастико
Loader
100%

Пикантна крем супа от моркови, поднесена с орехови крутони

Пикантна крем супа от моркови, поднесена с орехови крутони
04.02.2023

Пикантна крем супа от моркови, поднесена с орехови крутони

През зимните дни нищо не може да се сравни с една топла крем супа. Ето защо Вяра Ковачева ни показва как да си направим леко пикантна морковена крем супа и орехови крутони. 

Необходими продукти

За крем супата:

3 с. л. зехтин

1 парче праз

4 скилидки чесън

4 – 5 парченца пресен джинджифил

1 с. л. чили пипер

1 ч. л. тика масала

400 г моркови

1 с. л. сол

Щипка смлян черен пипер

500 мл зеленчуков бульон

150 мл течна сметана

½ връзка пресен магданоз

 

За ореховите крутони:

100 г орехови ядки

1 ч. л. ленено семе

Щипка сол

1 белтък

 

Ето как се прави крем супата:

1. Нарежете праза на ситно. Нарежете чесъна на ситно. Обелете джинджъра и нарежете на филийки. Нарежете магданоза. Обелете и нарежете морковите на кубчета.

2. В голяма тенджера загрейте зехтина на средно слаб огън. Добавете нарязания праз, чесън, джинджифила, чили пипера и тика масалата. Гответе, като разбърквате от време на време, докато праза омекне и стане прозрачен - около 6 минути.

3. Добавете обелените и нарязани моркови, солта и черния пипер. Задушете, като разбърквате, докато морковите леко омекнат  - още около 5 минути.

4. Добавете зеленчуковия бульон и увеличете котлона, докато супата заври. След това намалете котлона и гответе, като разбърквате от време на време, докато морковите омекнат напълно - около 25 минути.

 

Докато супата се готви, направете ореховите крутони.

1. Загрейте фурната до 180 °С.

2. Смелете ореховите ядки. Сложете ги в купа и прибавете лененото семе и солта и разбъркайте.

3. Разбийте с вилица леко белтъка и го прибавете към сухата смес. Разбъркайте.

4. Разточете сместа на тънък слой между две хартии за печене и поставете във фурната.

5. Печете около 10 минути и оставете настрани да се охлади.  

 

За сервиране:

Свалете супата от котлона и пюрирайте до гладкост с помощта на блендер. Прибавете течната сметана, разбъркайте, опитайте и, ако е необходимо, прибавете сол. Разпределете супата в купички, начупете отгоре от ореховите крутони, поръсете с нарязания магданоз и няколко капки зехтин и сервирайте.


Още от блога