Пилешки бутчета с ориз басмати — Фантастико
Loader
100%

Пилешки бутчета с ориз басмати

Пилешки бутчета с ориз басмати
29.05.2021

Пилешки бутчета с ориз басмати

Това е едно много сочно и ароматно печено пилешко ястие - перфектно ароматизирани пилешките бутчета, овкусени с лимони и чесън, поднесени с карамелизиран червен лук и ориз басмати. Месото е нежно и сочно, оризът пухкав и бял, а вкусът  фантастичен!

Необходими продукти:

3 пилешки бутчета, разделени на долна и горна част

 

За маринатата:

30 мл зехтин

2 с. л. сумак

1 с. л. сос от нар

1⁄2 ч. л. смлян бахар

1⁄2 ч. л. кимион

1⁄4 ч. л. канела

4 с. л. пресен лимонов сок

4 средни скилидки чесън

1 ч. л. сол

1⁄4 ч. л. смлян черен пипер

2 големи глави червен лук

Един лимон

 

За гарниране:

2 с. л. кедрови ядки

1 връзка магданоз

Няколко капки сос от нар

 

За басмати ориз:

200 г басмати ориз

350 мл студена вода

1 ч. л. куркума

 

Ето как се приготвя

Нарежете лука на тънки ленти и смачкайте чесъна. Нарежете лимона на кръгчета. В голяма купа смесете всички съставки за маринатата и разбъркайте хубаво. Прибавете парчетата пилешко месо и го оваляйте много хубаво в маринатата. Оставете купата в хладилник за час.

 

Загрейте фурната до 180 °C. Подредете в голяма тава пилешките бутчета, така че да не се застъпват и изсипете всички съставки от маринатата в тавата. Разпръснете лука и резенчетата лимон и печете докато бутчетата станат златисто кафяви. Около 35 - 40 минути. Извадете тавата от фурната и я покрийте с фолио, докато приготвяте ориза и кедровите ядки.

 

За ориза

Поставете ориза и студената вода в тенджера при средно силна степен на котлона. Когато оризът заври, поставете капака на тенджерата, намалете степента на котлона до минимум и гответе 10-12 минути. Преместете тенджерата от котлона и оставете ориза за 10 минути с капак.

 

За кедровите ядки

Поставете кедровите ядки  в сух тиган така, че да не се препокриват. Включете на средно силна степен котлона  и ги печете до златисто кафяв цвят, като разбърквате, за да не изгорят. Когато са готови, веднага ги прехвърлете в чиния.

 

За сервиране

Изсипете ориза в голяма чиния за сервиране. Подредете отгоре парчетата пиле, лука и лимоните. Залейте ги с маринатата от тавата. Поръсете с препечените кедрови ядки и накълцания магданоз.  Поръсете с няколко капки сос от нар. Сервирайте горещо.

 


Още от блога