Това е едно много сочно и ароматно печено пилешко ястие - перфектно ароматизирани пилешките бутчета, овкусени с лимони и чесън, поднесени с карамелизиран червен лук и ориз басмати. Месото е нежно и сочно, оризът пухкав и бял, а вкусът фантастичен!
Необходими продукти:
3 пилешки бутчета, разделени на долна и горна част
За маринатата:
30 мл зехтин
2 с. л. сумак
1 с. л. сос от нар
1⁄2 ч. л. смлян бахар
1⁄2 ч. л. кимион
1⁄4 ч. л. канела
4 с. л. пресен лимонов сок
4 средни скилидки чесън
1 ч. л. сол
1⁄4 ч. л. смлян черен пипер
2 големи глави червен лук
Един лимон
За гарниране:
2 с. л. кедрови ядки
1 връзка магданоз
Няколко капки сос от нар
За басмати ориз:
200 г басмати ориз
350 мл студена вода
1 ч. л. куркума
Ето как се приготвя
Нарежете лука на тънки ленти и смачкайте чесъна. Нарежете лимона на кръгчета. В голяма купа смесете всички съставки за маринатата и разбъркайте хубаво. Прибавете парчетата пилешко месо и го оваляйте много хубаво в маринатата. Оставете купата в хладилник за час.
Загрейте фурната до 180 °C. Подредете в голяма тава пилешките бутчета, така че да не се застъпват и изсипете всички съставки от маринатата в тавата. Разпръснете лука и резенчетата лимон и печете докато бутчетата станат златисто кафяви. Около 35 - 40 минути. Извадете тавата от фурната и я покрийте с фолио, докато приготвяте ориза и кедровите ядки.
За ориза
Поставете ориза и студената вода в тенджера при средно силна степен на котлона. Когато оризът заври, поставете капака на тенджерата, намалете степента на котлона до минимум и гответе 10-12 минути. Преместете тенджерата от котлона и оставете ориза за 10 минути с капак.
За кедровите ядки
Поставете кедровите ядки в сух тиган така, че да не се препокриват. Включете на средно силна степен котлона и ги печете до златисто кафяв цвят, като разбърквате, за да не изгорят. Когато са готови, веднага ги прехвърлете в чиния.
За сервиране
Изсипете ориза в голяма чиния за сервиране. Подредете отгоре парчетата пиле, лука и лимоните. Залейте ги с маринатата от тавата. Поръсете с препечените кедрови ядки и накълцания магданоз. Поръсете с няколко капки сос от нар. Сервирайте горещо.