Фантастичната закуска може да е бърза, лесна, пухкава и сладка. Освен това може да е без брашно и бяла захар и пак да е супер вкусна.
Dutch baby pancake е голяма палачинка която се пече в горещ чугунен тиган, има лека кремообразна структура и аромат на масло. Може да бъде гарнирана с пресни горски плодове, кленов сироп, мед, прясно изцеден лимонов сок или разтопено масло. Аз я направих в безглутенов вариант и я изпекох малко по-различно в тава.
ПРОДУКТИ
За палачинковата смес:
40 гр. масло
3 яйца размер Л
60 гр. овесено брашно /без глутен/
50 гр. кафява тръстикова захар
240 мл. прясно мляко
Ванилия
1 ч.л. канела
Щипка сол
За топинга:
30 гр. масло
3 с.л. мед
1 ч.л. лимонов сок
Пресни горски плодове и мащерка за гарниране
ЕТО КАК СЕ ПРИГОТВЯ
За палачинковата смес:
1. Включете фурната на 220 С ° да загрее.
2. Намаслете тава с размери 9x13. Аз застлах моята тава с хартия за печене, защото е с махащо се дъно и не исках да рискувам палачинковата смес да изтича от тавата. Нарежете на парчета студеното масло, поставете го в подготвената тава и я вкарайте в напълно загрятата фурна да се разтопи маслото.
3. През това време в блендер изсипете всички останали съставки /яйца, овесено брашно, прясно мляко, ванилия, канела, тръстикова захар, щипка сол/ и ги блендирайте до гладко тесто.
4. Извадете тавата от фурната, като маслото трябва да е напълно разтопено. Развъртете тавата, за да се покрие цялото дъно с масло и веднага изсипете сместа от блендера в тавата. Разбъркайте с шпатула сместа на зиг-заг.
5. Поставете тавата във фурната и печете за 18-23 минути в долната 1/3 на фурната докато сместа се надуе и леко покафенее по краищата (около 20 – 25 мин.).
За топинга:
1. Разтопете маслото и меда на слаб огън, прибавете лимоновия сок, разбъркайте и оставете настрана.
За сервиране:
Веднага щом извадите от фурната тавата, полейте с топинга, гарнирайте с пресни горски плодове и мащерка. Нарежете и сервирайте.