Пухкава безглутенова палачинка от Вяра Ковачева — Фантастико
Loader
100%

Пухкава безглутенова палачинка от Вяра Ковачева

Пухкава безглутенова палачинка от Вяра Ковачева
13.11.2020

Пухкава безглутенова палачинка от Вяра Ковачева

Фантастичната закуска може да е бърза, лесна, пухкава и сладка. Освен това може да е без брашно и бяла захар и пак да е супер вкусна.

Dutch baby pancake е голяма палачинка която се пече в горещ чугунен тиган, има лека кремообразна структура и аромат на масло. Може да бъде гарнирана с пресни горски плодове, кленов сироп, мед, прясно изцеден лимонов сок или разтопено масло. Аз я направих в безглутенов вариант и  я изпекох малко по-различно в тава.

ПРОДУКТИ

За палачинковата смес:
40 гр. масло
3 яйца размер Л
60 гр. овесено брашно /без глутен/
50 гр. кафява тръстикова захар
240 мл. прясно мляко
Ванилия
1 ч.л. канела
Щипка сол

За топинга:
30 гр. масло
3 с.л. мед
1 ч.л. лимонов сок
Пресни горски плодове и мащерка за гарниране

 

ЕТО КАК СЕ ПРИГОТВЯ                                  

За палачинковата смес:

1.     Включете фурната на 220 С ° да загрее.

2.     Намаслете тава с размери 9x13. Аз застлах моята тава с хартия за печене, защото е с махащо се дъно и не исках да рискувам  палачинковата смес да изтича от тавата. Нарежете на парчета студеното масло, поставете го в подготвената тава и я вкарайте в напълно загрятата фурна да се разтопи маслото.

3.     През това време в блендер изсипете всички останали съставки /яйца, овесено брашно, прясно мляко, ванилия, канела, тръстикова захар, щипка сол/ и ги блендирайте до гладко тесто.

4.     Извадете тавата от фурната, като маслото трябва да е напълно разтопено. Развъртете тавата, за да се покрие цялото дъно с масло и веднага изсипете сместа от  блендера в тавата. Разбъркайте с шпатула сместа на зиг-заг.

5.      Поставете тавата във фурната и печете за 18-23 минути в долната 1/3 на фурната докато сместа се надуе и леко покафенее по краищата (около 20 – 25 мин.).

 

За топинга:

1.     Разтопете маслото и меда на слаб огън, прибавете лимоновия сок, разбъркайте и оставете настрана.

 

За сервиране:

Веднага щом извадите от фурната тавата, полейте с топинга, гарнирайте с пресни горски плодове и мащерка. Нарежете и сервирайте.

 


Още от блога