Рецепта за Имамбаялдъ
Необходими продукти:
3 малки патладжана
50 мл зехтин
4 глави лук, нарязани на едро
1 кг пресни белени домати или консерва (800г)
1 с. л. доматено пюре
дафинов лист, мащерка Picantina
2 зърна бахар
4-5 скилидки чесън сол и черен пипер на вкус
1/2 връзка нарязан магданоз
Предложение за сервиране:
Сирене Димитър Маджаров
Бяло вино INOVINO
Приготвяне:
Измийте патладжаните и ги намачкайте. При тази обработка те омекват и след разрязване може да получите по-голям отвор за пълнене.
На всеки патладжан направете два разреза, без да прерязвате до долу. Получават се два джоба, които може леко да разширите с пръсти. Посолете патладжаните и ги оставете за 15 минути. Изплакнете ги със студена вода, подсушете и сложете в тавичка. Полейте ги с малко от зехтина и изпечете до полуомекване във фурна на 180°C.
Докато патладжаните се пекат, пригответе пълнежа. На бавен огън задушете лука в останалия зехтин. Прибавете дафиновия лист и бахара. Лукът трябва да се готви дълго на тих огън, за да може добре да омекне и да стане сладък. Към задушения лук добавете доматите, доматеното пюре и чушката. Гответе без капак, докато изври излишната течност и сместа се сгъсти. Към края сложете чесъна, мащерката и овкусете със сол и черен пипер. След като поизстине, добавете магданоза.
Напълнете патладжатине с лучен пълнеж. Останалата част изсипете в тавата около тях. Запечете ястието за още 20-25 минути, докато патладжаните напълно омекнат, а пълнежът се карамелизира. Сервирайте гозбата студена с резен сирене.