Facebook Pixel
Loader
100%

Рецепта за Имамбаялдъ

Рецепта за Имамбаялдъ
03.10.2022

Рецепта за Имамбаялдъ

Рецепта за Имамбаялдъ

Необходими продукти:

3 малки патладжана

50 мл зехтин

4 глави лук, нарязани на едро

1 кг пресни белени домати или консерва (800г)

1 с. л. доматено пюре

дафинов лист, мащерка Picantina

2 зърна бахар

4-5 скилидки чесън сол и черен пипер на вкус

1/2 връзка нарязан магданоз

Предложение за сервиране:

Сирене Димитър Маджаров

Бяло вино INOVINO

Приготвяне:

Измийте патладжаните и ги намачкайте. При тази обработка те омекват и след разрязване може да получите по-голям отвор за пълнене.

 

На всеки патладжан направете два разреза, без да прерязвате до долу. Получават се два джоба, които може леко да разширите с пръсти. Посолете патладжаните и ги оставете за 15 минути. Изплакнете ги със студена вода, подсушете и сложете в тавичка. Полейте ги с малко от зехтина и изпечете до полуомекване във фурна на 180°C.

Докато патладжаните се пекат, пригответе пълнежа. На бавен огън задушете лука в останалия зехтин. Прибавете дафиновия лист и бахара. Лукът трябва да се готви дълго на тих огън, за да може добре да омекне и да стане сладък. Към задушения лук добавете доматите, доматеното пюре и чушката. Гответе без капак, докато изври излишната течност и сместа се сгъсти. Към края сложете чесъна, мащерката и овкусете със сол и черен пипер. След като поизстине, добавете магданоза.

 

Напълнете патладжатине с лучен пълнеж. Останалата част изсипете в тавата около тях. Запечете ястието за още 20-25 минути, докато патладжаните напълно омекнат, а пълнежът се карамелизира. Сервирайте гозбата студена с резен сирене.


Още от блога