Facebook Pixel
Loader
100%

Шоколадово-портокалова торта

Шоколадово-портокалова торта
07.03.2023

Шоколадово-портокалова торта

Шоколад и портокал е разкошна комбинация за торта, с която можете да изненадате за 8 март. Това е рецепта за десерт с хрупкава основа, два кремообразни слоя, сушени плодове и дъх на мащерка.

Необходими продукти за торта с диаметър 20 см

Основа:

200 г сурови орехи

25 г какао на прах

2 с. л. разтопено кокосово масло

90 г меки натурални фурми без костилки

Щипка сол

10 мл вода

Портокалов слой:

200 г сурово кашу

120 мл кокосова сметана

120 мл какаово масло

100 мл пресен портокалов сок

80 мл кленов сироп

15 мл пресен лимонов сок

1 ч. л. портокалова кора

½ ч. л. куркума на прах⠀

Щипка сол

Шоколадов слой:

100 г сурово кашу

120 мл кокосова сметана

40 мл разтопено какаово масло

50 мл кленов сироп

30 г какао на прах

За украса:

Сушени плодове

Прясна мащерка

Ето и как се приготвя

Преди да започнете приготвянето на тортата, накиснете 300 грама сурово кашу в гореща вода за няколко часа.

Основа на тортата

1. Застелете дъното на формата за торта с хартия за печене.

2. В блендер или кухненски робот смелете леко орехите, прибавете фурмите, какаото, кокосовото масло, солта и водата и блендирайте до лепкаво тесто. Изсипете сместа в подготвената форма и я разстелете по дъното, като притискате с лъжица или основата на чаша до оформянето на равномерен блат. Оставете формата в хладилник, за да стегне основата.

Портокалов слой

1. Разтопете какаовото масло.

2. Измийте добре портокала и изстискайте в купа портокаловия сок.

3. Настържете кората на портокала и оставете настрани.

4. Във високоскоростен блендер поставете 200 грама от кашуто, кокосовата сметана, разтопеното какаово масло, портокаловия сок, кленовия сироп, лимоновия сок, портокаловата кора, солта и куркумата и разбийте добре до гладкост. Опитайте и добавете още кленов сироп, ако има нужда.

5. Затоплете сместа на водна баня до хомогенност. 6. Изсипете я върху основата на тортата и оставете във фризер да се охлади.

Шоколадов слой

1. Във високоскоростен блендер поставете 100 грама от кашуто, кокосовата сметана, разтопеното какаово масло, кленовия сироп и какаото на прах и разбийте добре до гладкост. Опитайте и добавете още кленов сироп, ако има нужда.

2. При необходимост можете да затоплите сместа на водна баня до хомогенност.

3. Изсипете сместа върху портокаловия слой и отново оставете във фризер за няколко часа.

Сервиране

Освободете тортата от формата. Прехвърлете в чиния за сервиране. Украсете я с нарязаните сушени плодове и прясната мащерка и сервирайте.


Още от блога