Шоколад и портокал е разкошна комбинация за торта, с която можете да изненадате за 8 март. Това е рецепта за десерт с хрупкава основа, два кремообразни слоя, сушени плодове и дъх на мащерка.
Необходими продукти за торта с диаметър 20 см
Основа:
200 г сурови орехи
25 г какао на прах
2 с. л. разтопено кокосово масло
90 г меки натурални фурми без костилки
Щипка сол
10 мл вода
Портокалов слой:
200 г сурово кашу
120 мл кокосова сметана
120 мл какаово масло
100 мл пресен портокалов сок
80 мл кленов сироп
15 мл пресен лимонов сок
1 ч. л. портокалова кора
½ ч. л. куркума на прах⠀
Щипка сол
Шоколадов слой:
100 г сурово кашу
120 мл кокосова сметана
40 мл разтопено какаово масло
50 мл кленов сироп
30 г какао на прах
За украса:
Сушени плодове
Прясна мащерка
Ето и как се приготвя
Преди да започнете приготвянето на тортата, накиснете 300 грама сурово кашу в гореща вода за няколко часа.
Основа на тортата
1. Застелете дъното на формата за торта с хартия за печене.
2. В блендер или кухненски робот смелете леко орехите, прибавете фурмите, какаото, кокосовото масло, солта и водата и блендирайте до лепкаво тесто. Изсипете сместа в подготвената форма и я разстелете по дъното, като притискате с лъжица или основата на чаша до оформянето на равномерен блат. Оставете формата в хладилник, за да стегне основата.
Портокалов слой
1. Разтопете какаовото масло.
2. Измийте добре портокала и изстискайте в купа портокаловия сок.
3. Настържете кората на портокала и оставете настрани.
4. Във високоскоростен блендер поставете 200 грама от кашуто, кокосовата сметана, разтопеното какаово масло, портокаловия сок, кленовия сироп, лимоновия сок, портокаловата кора, солта и куркумата и разбийте добре до гладкост. Опитайте и добавете още кленов сироп, ако има нужда.
5. Затоплете сместа на водна баня до хомогенност. 6. Изсипете я върху основата на тортата и оставете във фризер да се охлади.
Шоколадов слой
1. Във високоскоростен блендер поставете 100 грама от кашуто, кокосовата сметана, разтопеното какаово масло, кленовия сироп и какаото на прах и разбийте добре до гладкост. Опитайте и добавете още кленов сироп, ако има нужда.
2. При необходимост можете да затоплите сместа на водна баня до хомогенност.
3. Изсипете сместа върху портокаловия слой и отново оставете във фризер за няколко часа.
Сервиране
Освободете тортата от формата. Прехвърлете в чиния за сервиране. Украсете я с нарязаните сушени плодове и прясната мащерка и сервирайте.