Спомени за детството чрез уникален сладкиш — Фантастико
Loader
100%

Спомени за детството чрез уникален сладкиш

Спомени за детството чрез уникален сладкиш
12.06.2022

Спомени за детството чрез уникален сладкиш

Това е рецепта за Кодрит Кадир - уникален сладкиш, който ще върне Ирини и нейната най-дългогодишна приятелка в детството. Ще ги върне към тежък момент, ще проблесне сълза, но ще има и много усмивки. Защото приятелството винаги спасява, а храната може да ни върне дори към любимите хора, които вече не са сред нас.

Необходими продукти:

За блата:

1 яйце

100 г захар

100 мл прясно мляко

100 мл олио

1 ч.ч. брашно (240мл)

2с.л. какао

5 г бакпулвер

За карамела:

100гр. захар

1с.л. вода

За крема:

5бр. яйца

ванилия

100гр. захар

500мл. прясно мляко

Начин на приготвяне:

Пригответе карамела, като в тиган, загрят на средна степен, изсипете захарта и водата. Бъркайте, докато захарта се карамелизира. Изсипете карамела във форма за кекс и “облейте” по стените й.

За крем карамела: разбийте захарта с яйцата и постепенно добавете затопленото прясно мляко. Накрая добавете ванилията.

За блата: разбийте яйцето, захарта, млякото, олиото. През сито към течните съставки добавете брашното, бакпулвера и какаото. Разбъркайте сместа до хомогенност.

Изсипете крем карамела във формата за кекс, а след това отгоре добавете и кексовата смес. Колкото и невероятно да звучи, при изпичането плънката ще изплува отгоре! Сложете формата в тава и долейте вода, така че да я покрие  поне 1/3.

Печете в предварително загрята фурна на 160 °C. Печете на най-ниското ниво за около 1 час  (все пак преди да извадите, проверете с шишче, като отлепите ръбчето от вътрешната страна на формата)

След като изстине, покрийте кексовата форма с прозрачно фолио и оставете десерта за 7-8 часа в хладилник, за да се изстуди напълно и за да стегне. 

Преди да извадите Кодрит Кадир от формата я накиснете в тава с вряла вода. Внимателно разлепете с нож кексовата част от вътрешната страна на формата, покрийте с голяма чиния с борд (защото има карамелен сос , който ще напои блата) и с рязко движение – обърнете сладкиша.


Още от блога