Това е рецепта за Кодрит Кадир - уникален сладкиш, който ще върне Ирини и нейната най-дългогодишна приятелка в детството. Ще ги върне към тежък момент, ще проблесне сълза, но ще има и много усмивки. Защото приятелството винаги спасява, а храната може да ни върне дори към любимите хора, които вече не са сред нас.
Необходими продукти:
За блата:
1 яйце
100 г захар
100 мл прясно мляко
100 мл олио
1 ч.ч. брашно (240мл)
2с.л. какао
5 г бакпулвер
За карамела:
100гр. захар
1с.л. вода
За крема:
5бр. яйца
ванилия
100гр. захар
500мл. прясно мляко
Начин на приготвяне:
Пригответе карамела, като в тиган, загрят на средна степен, изсипете захарта и водата. Бъркайте, докато захарта се карамелизира. Изсипете карамела във форма за кекс и “облейте” по стените й.
За крем карамела: разбийте захарта с яйцата и постепенно добавете затопленото прясно мляко. Накрая добавете ванилията.
За блата: разбийте яйцето, захарта, млякото, олиото. През сито към течните съставки добавете брашното, бакпулвера и какаото. Разбъркайте сместа до хомогенност.
Изсипете крем карамела във формата за кекс, а след това отгоре добавете и кексовата смес. Колкото и невероятно да звучи, при изпичането плънката ще изплува отгоре! Сложете формата в тава и долейте вода, така че да я покрие поне 1/3.
Печете в предварително загрята фурна на 160 °C. Печете на най-ниското ниво за около 1 час (все пак преди да извадите, проверете с шишче, като отлепите ръбчето от вътрешната страна на формата)
След като изстине, покрийте кексовата форма с прозрачно фолио и оставете десерта за 7-8 часа в хладилник, за да се изстуди напълно и за да стегне.
Преди да извадите Кодрит Кадир от формата я накиснете в тава с вряла вода. Внимателно разлепете с нож кексовата част от вътрешната страна на формата, покрийте с голяма чиния с борд (защото има карамелен сос , който ще напои блата) и с рязко движение – обърнете сладкиша.