В летните вечери салатата е любима за повечето от нас. Вяра Ковачева обожава салати и винаги ги приготвя със смес от различни хрупкави зеленчуци, зелена салата, овкусени морски дарове, обилно поляти с ароматен дресинг и свежи подправки. Ако обичате такъв вид салати, ще се влюбите безапелационно в тази.
Необходими продукти
За салатата:
1 зелена салата
200 г сварен нахут
1 краставица
1 голям розов домат
1 червен лук
1 зелена чушка
20 – 30 маслини каламата
1 връзка пресен магданоз
2 с. л. риган
Сол и черен пипер на вкус
За скаридите:
10 скариди
Кората на един лимон
2 скилидки чесън
3 с. л. зехтин
1/4 чаена лъжичка сол
1/4 чаена лъжичка пипер
За сос винегред:
1 глава лук
сок от 1 лимон
1 скилидка чесън
1/2 ч. л. риган
1 ч. л. сол
1 ч. л. пипер
100 мл зехтин
Ето как се приготвя
Започваме със скаридите. Измийте ги и ги изчистете. В голяма купа смесете лимоновата кора, чесъна, зехтина, солта и черния пипер. Прибавете скаридите и ги оставете да се мариноват 20 мин.
Междувременно направете винегрета. В купа смесете лимоновата кора, лимоновия сок, чесъна, лука, ригана, солта, черния пипер и зехтина. Разбъркайте. Доовкусете със сол и черен пипер, ако прецените, че е нужно.
Нарежете всички зеленчуци. Накъсайте марулите в голяма купа. Добавете нарязаня домат. Прибавете нахута. Нарежете краставиците, червения лук, чушката. Прибавете маслините, магданоза, ригана, солта и пипера. Разбъркайте добре.
Загрейте в голям тиган на среден огън зехтина. След като се нагорещи, сложете скаридите, като внимавате да не се застъпват, за да се приготвят равномерно. Гответе по 3-4 минути от всяка страна.
Добавете скаридите в салатата и залейте с винегрет. Сервирайте и се насладете на салатата с чаша хубаво вино!