Средиземноморска салата със скариди, нахут и свежи подправки — Фантастико
Loader
100%

Средиземноморска салата - идеална за летните вечери

Средиземноморска салата - идеална за летните вечери
24.06.2021

Средиземноморска салата - идеална за летните вечери

В летните вечери салатата е любима за повечето от нас. Вяра Ковачева обожава салати и винаги ги приготвя със смес от различни хрупкави зеленчуци, зелена салата, овкусени морски дарове, обилно поляти с ароматен дресинг и свежи подправки. Ако обичате такъв вид салати, ще се влюбите безапелационно в тази.

Необходими продукти

За салатата:

1 зелена салата

200 г сварен нахут

1 краставица

1 голям розов домат

1 червен лук

1 зелена чушка

20 – 30 маслини каламата

1 връзка пресен магданоз

2 с. л. риган

Сол и черен пипер на вкус

За скаридите:

10 скариди

Кората на един лимон

2 скилидки чесън

3 с. л. зехтин

1/4 чаена лъжичка сол

1/4 чаена лъжичка пипер

За сос винегред:

1 глава лук

сок от 1 лимон

1 скилидка чесън

1/2 ч. л. риган

1  ч. л. сол

1  ч. л. пипер

100 мл зехтин

 

Ето как се приготвя

Започваме със скаридите. Измийте ги и ги изчистете. В голяма купа смесете лимоновата кора, чесъна, зехтина, солта и черния пипер. Прибавете скаридите и ги оставете да се мариноват 20 мин.

Междувременно направете винегрета. В купа смесете лимоновата кора, лимоновия сок,  чесъна, лука, ригана, солта, черния пипер и зехтина. Разбъркайте. Доовкусете със сол и черен пипер, ако прецените, че е нужно.

Нарежете всички зеленчуци. Накъсайте марулите в голяма купа. Добавете нарязаня домат. Прибавете нахута. Нарежете краставиците, червения лук, чушката. Прибавете  маслините,  магданоза, ригана, солта и пипера. Разбъркайте добре.

Загрейте в голям  тиган на среден огън зехтина. След като се нагорещи, сложете скаридите, като внимавате да не се застъпват, за да се приготвят равномерно. Гответе по 3-4 минути от всяка страна.

Добавете скаридите в салатата и залейте с винегрет. Сервирайте и се насладете на салатата с чаша хубаво вино!

 


Още от блога