Ако досега не сте опитвали стекове от различни зеленчуци, опитайте тази веган рецепта за стек от целина, поднесен с лесна за приготвяне салса верде, допълнена с булгур, който да ви засити. Комбинацията на запечената целина с лек земен вкус и ароматната прясна салса ще ви достави истинско удоволствие.
Необходими продукти
За стековете:
1 голяма глава целина
2 – 3 с. л. зехтин
2 ч. л. сол
Щипка индийско орехче
1 ч. л. черен пипер
1 с. л. кленов сироп
За салса верде с булгур:
1 средна глава червен лук
2 скилидки чесън
2 с. л. зехтин
1 ч. л. чили
1 връзка магданоз
1 с. л. лимонов сок
1 ч. л. сол
10 -12 чери доматчета
150 г булгур
За гарниране:
Парченца лимон
Ето как се прави
За салса верде
Нарежете на ситно лука и мазданоза. Смачкайте скилидките чесън. Нарежете чери доматите по дължина на четири. Смесете всички съставки без булгура и оставете да престоят на стайна температура 20 минути, за да се съчетаят вкусовете.
За булгура
Измийте и изсипете булгура в купа и го залейте с вряла вода. Покрийте купата и оставете така за 20 минути.
За стековете
Междувременно загрейте фурната на 180 °C. Застелете тавата от фурната с хартия за печeне. Кипнете 1 литър вода с 1 ч. л. сол в голяма тенджера. Обелете и нарежете главата целина на шайби с дебелина около 1 - 1,5 см и ги варете във водата около 8-10 минути. Извадете ги и ги подсушете.
Смесете зехтина, солта, черния пипер, индийското орехче и кленовия сироп и хубаво намажете подсушените стекове. Поставете ги в подготвената тава и печете до златисто, като ги обръщате, за да се запекат и от двете страни. Оставете ги във фурната да изстиват, докато приготвите салсата и булгура.
Отцедете булгура много добре и го добавете към купата със салса верде. Разбъркайте добре и ако е необходимо, овкусете допълнително.
Извадете от фурната стековете целина и ги сервирайте със салса верде и булгур, с парченце лимон.