Стек от целина със салса верде и булгур — Фантастико
Loader
100%

Стек от целина със салса верде и булгур

Стек от целина със салса верде и булгур
19.03.2021

Стек от целина със салса верде и булгур

Ако досега не сте опитвали стекове от различни зеленчуци, опитайте тази веган рецепта за стек от целина, поднесен с лесна за приготвяне салса верде, допълнена с булгур, който да ви засити. Комбинацията на запечената целина с лек земен вкус и ароматната прясна салса ще ви достави истинско удоволствие.

Необходими продукти

За стековете:

1 голяма глава целина

2 – 3 с. л. зехтин

2 ч. л. сол

Щипка индийско орехче

1 ч. л. черен пипер

1 с. л. кленов сироп

 

За салса верде с булгур:  

1 средна глава червен лук

2 скилидки чесън

2 с. л. зехтин

1 ч. л. чили

1 връзка магданоз

1 с. л. лимонов сок

1 ч. л. сол

10 -12 чери доматчета

150 г булгур

За гарниране:

Парченца лимон

 

Ето как се прави

За салса верде  

Нарежете на ситно лука и мазданоза. Смачкайте скилидките чесън. Нарежете чери доматите по дължина на четири. Смесете всички съставки без булгура и оставете да престоят на стайна температура 20 минути, за да се съчетаят вкусовете.

За булгура

Измийте и изсипете булгура в купа и го залейте с вряла вода. Покрийте купата и оставете така за 20 минути.

За стековете

Междувременно загрейте фурната на 180 °C. Застелете тавата от фурната с хартия за печeне. Кипнете 1 литър вода с 1  ч. л. сол в голяма тенджера.  Обелете и нарежете главата целина на шайби с дебелина около 1 - 1,5 см и ги варете във водата около 8-10  минути. Извадете ги и ги подсушете.

Смесете зехтина, солта, черния пипер, индийското орехче и кленовия сироп и хубаво намажете подсушените стекове. Поставете ги в подготвената тава и печете до златисто, като ги обръщате, за да се запекат и от двете страни. Оставете ги във фурната да изстиват, докато приготвите салсата и булгура.  

Отцедете булгура много добре и го добавете към купата със салса верде. Разбъркайте добре и ако е необходимо, овкусете допълнително.

Извадете от фурната стековете целина и ги сервирайте със салса верде и булгур, с  парченце лимон.  


Още от блога