Време е за нова рецепта - един истински впечатляващ десерт. Ще приготвим веган шоколадови мусчета с плътен, кремообразен, леко шоколадов вкус.
Необходими продукти
За муса:
220 г варен черен боб от консерва
60 г неподсладено какао на прах
50 мл кленов сироп
30 мл ирландски ликьор
За веган белтък:
120 мл вода от нахут
40 г кокосова захар
4-5 капки лимонов сок
4 г ксантанова гума
За сервиране:
Запечени лешници
Боровинки
Ето как се прави
Изплакнете добре боба от консервата и го оставете в сито, за да се отцеди от течността.
Поставете отцедения боб, какаото, кленовия сироп и ликьора в блендер и блендирайте до гладка смес. Пресипете в купа и оставете настрани.
В отделна купа изсипете прецедената вода от нахут. Разбийте с миксер до пяна и добавете лимоновия сок. Разбивайте с миксера течността до твърда пяна и добавете кокосовата захар, лъжица по лъжица. Накрая прибавете ксантановата гума.
С шпатула внимателно прибавете на три пъти разбитата пяна към блендираната смес и разбъркайте. Разпределете готовия мус в чаши и оставете в хладилника поне за два часа, за да стегне.
Включете фурната на 180°C и запечете лешниците (около 10 мин.). Начупете ги и ги оставете настрана.
Когато мусът е достатъчно охладен, поръсете с начупените лешници и боровинки и сервирайте.