Към изобилието от вкусни, постни ястия за празничната софра на Бъдни вечер, шеф Никола добавя финалния златист и хрупкав щрих!
С любимата му рецепта за тиквеник с домашен джинджифилов крамбъл, ще имате абсолютния постен кулинарен шедьовър на трапезата си!
Светла, вкусна и уютна Бъдни вечер!
Необходими продукти:
Готови кори
За плънката
1 кг тиква
200 г орехи
1 чч захар
1 чл канела
Ванилия
За крамбъла
2 и ½ чч брашно
125 г масло
3 сл вода
5 сл кафява захар
½ чл канела
1 чл джинджифил
Начин на приготвяне:
Започваме с крамбъла, като смесваме сухите съставки (канела, джинджифил, кафява захар, ванилия) с брашното и прибавяме разтопеното какаово масло. Стриваме през пръсти и когато стане на трохи, прибавяме водата и печем (на тава с хартия за печенe FINO) на 200° за 15 мин.
Настъргваме и запържваме тиквата в касерола, като добавяме захар, орехи, ванилия и малко канела. Разстиламе корите, намазваме с олио и слагаме плънката.
Крамбълът ни е необходим за да поеме влагата от тиквата.
Навиваме и печем на предварително загрята на 180° фурна, за около 30 – 40 мин.
След като го извадим от фурната оставяме да изстине и поръсваме с пудра захар.