Няма по-подходящ начин да отпразнуваш празник, от това да го отбележиш с торта. Ето една много елегантна веган баунти безглутенова торта, която се приготвя без печене и не изисква много време. Има страхотен кокосово – шоколадов вкус и с нея ще може подобаващо да отбележите 8 март.
Ето необходимите продукти за форма с размер 23 – 24 см
За основата:
200 г натурални фурми без костилките
70 г бадеми
30 г кокосови стърготини
20 г кокосово масло
Щипка сол
За пълнежа:
400 мл кокосово мляко
150 г пълномаслени кокосови стърготини
30 мл сироп от агаве
За шоколадовия ганаш:
100 мл кокосово мляко
100 г тъмен шоколад 65 % какао
20 мл сироп от агаве
За украсата:
Суров кокосов чипс
Ето как се прави
За основата
В блендер или кухненски робот смиламе бадемите, прибавяме фурмите, кокосовите стърготини, кокосовото масло и солта. Блендираме до лепкаво тесто. Изсипваме сместа във форма за торта с падащо дъно. Разстиламе сместа по дъното, като притискаме с лъжица или основата на чаша до оформянето на равномерен блат. Оставяме формата в хладилник, за да стегне основата.
За пълнежа
Загряваме кокосово мляко в тенджера до завиране. Добавяме кокосовите стърготини и оставяме тенджерата на слаб огън, като разбъркваме непрекъснато докато кокосовите стърготини поемат от течността и сместа стане плътна (около 10-12 минути). Махаме от огъня, добавяме сиропа от агаве и оставяме да се охлади. Изсипваме охладения кокосов пълнеж на равномерен слой върху основата на тортата и заглаждаме.
За ганаша
Начупваме шоколада в купа на малки парчета. В малка тенджера, поставена на умерен огън, загряваме кокосовото мляко. Сваляме от котлона и прибавяме агавето. Заливаме с тази смес начупения шоколад и изчакваме минута-две да се разтопи шоколадът, след което разбъркваме до гладка смес. Изчакваме ганаша малко да се охлади и го разливаме върху тортата. Когато ганашът стегне леко, украсяваме със суровия кокосов чипс и прибираме в хладилник поне за два часа, за да стегне, преди да му се насладим.