Ако обичате паста, тази рецепта с много свежи зелени подправки е за вас. Ето как да си приготвите веган безглутеновa паста - пене с коприва, едамаме и кашу сос.
Необходими продукти:
250 г безглутеново пене от царевица
3-4 стръка пресен лук
5 скилидки чесън
150 г прясна коприва
100 г обелено адамаме
200 г кашу
400 мл вода
Сол
Черен пипер
2 с. л. хранителна мая
3-4 с. л. гроздово олио
Ето как се приготвя:
1. В малка тенджера загрейте вода и попарете копривата, отцедете я и я нарежете. Оставете настрана.
2. В голяма тенджера загрейте един литър вода с щипка сол. Когато водата заври, поставете пенето и го оставете да ври според описанието на опаковката без да поставяте капак върху тенджерата.
3. Залейте с 300 мл вода кашуто и го оставете да кисне.
4. Нарежете на ситно пресния лук и скилидките чесън.
5. В голяма тава загрейте на среден огън гроздовото олио. Прибавете нарязаните зелен лук и чесън. Задушете за около 6-8 минути, докато омекнат. Добавете копривата, адамамето, малко вода от свареното пене. Разбъркайте за 1-2 минути и намалете котлона.
6. Блендирайте кашуто, водата и 1 с. л. от храниттелната мая до гладък сос.
7. Когато пенето е леко алденте, го изсипете при зеленчуците и объркайте. Прибавете кашу соса, като разбърквате, докато се сгъсти. Посолете на вкус, поръсете с хранителна мая и сервирайте.