Панакота е италиански десерт, който съдържа мляко, сметана, захар, желатин и се предлага с плодов или шоколадов вкус. Тук обаче представяме един вариант на лек веган панкота крем със сок от диня и кисела нотка малини. Това е един страхотен освежаващ десерт за летните вечери.
Необходими продукти
За панакотата:
300 г диня
300 мл кокосово пълномаслено мляко
60 мл сироп от агаве
1 ч. л. агар-агар
Щипка ванилия
За сервиране:
Диня, нарязана на парченца
Лиофилизирани малини
Листенца прясна мента
Ето как се приготвя
Поставете почистената и нарязана диня в блендер, разбъркайте до гладка смес и прецедете. В тенджера поставете прецедения сок от диня, кокосовото мляко, сиропа от агаве, ванилията и лимоновия сок. Загерейте на средно силен огън до завиране. Прибавете агар-агар и оставете да къкри при непрекъснато разбъркване в продължение на 2-3 минути, за да активирате агара. Използвайте бъркалка, за да разтворите ефективно агара. Свалете от котлона и изсипете в купи/чаши за сервиране. Охладете крема в хладилник поне за три часа.
Сервирайте охладената панакота, поръсена с парченца диня, натрошени лиофилизирани малини и листенца прясна мента.