За всички, които обожават да готвят, имаме идея за паста с броколи и хрупкава заливка от галета. Рецептата е чудесен начин да направите вкусна и питателна веган храна. В нея има всичко, от което се нуждаете, за да се чувствате заситени и щастливи.
Необходими продукти:
340 г ригатони паста
6 с. л. гроздово олио
½ глава лук
200 г броколи
400 г нахут от консерва
30 г пълнозърнесто брашно
600 мл мляко от овесени ядки
30 г хранителна мая
1 с. л. горчица
1 ч. л. сол
¾ ч. л. червен пипер
½ ч. л. чили пипер
½ ч. л. черен пипер
2-3 скилидки пресован чесън
Топинг
15 г галета
1 с. л. хранителна мая
½ ч. л. сол
1 ч. л. зехтин
Ето как се прави:
1. Загрейте фурната до 180 С˚.
2. Сварете пастата в подсолена вода според указанията на опаковката. Отцедете и оставете настрана.
3. Нарежете лука на ситно. Нарежете чесъна. Нарежете броколите на малки хапки.
4. В голям тиган затоплете 3 с. л. от гроздовото олио на среден огън. Добавете лука и задушете за 3-4 минути, докато започне да омеква. Прибавете броколите, разбъркайте и продължете да готвите, докато омекнат ( около 8 мин.).
5. Прибавете нахута, разбъркайте и отстранете от огъня.
6. В тенджера на среден огън сложете 3 с. л. гроздово олио и брашно, pазбърквайте, докато се образува гладка смес. Оставете брашното да поври за минута-две, като разбърквате често, за да не загори. Бавно налейте млякото, като разбърквате с бъркалка.
7. Оставете сместа да се сгъсти, като разбърквате и добавете хранителна мая, горчица, червен пипер, чили пипер, черен пипер, чесън и сол. Разбийте до гладкост и оставете настрани.
8. В голям тиган изсипете сварената паста, сместа от броколи и разбъркайте. Прибавете соса и разбъркайте добре, за да има равномерно сос навсякъде.
9. В малка купа смесете галета, хранителна мая, сол, черен пипер и зехтин. Поръсете тази смес върху пастата в тигана.
10. Поставете тигана във фурната, печете 25 минути до златисто кафяв цвят и сервирайте.