В това кремообразно веган ризото има изобилие от пролетни вкусове. То е с печени чери домати, зелени аспержи и свежо песто от босилек, поръсено с балсамов оцет и прясна рукола. И е греховно вкусно!
Необходими продукти
За пестото:
4 с.л. препечени кедрови ядки
Връзка пресен босилек
1 скилидка чесън
3 с.л. хранителна мая
½ ч.л. морска сол
Щипка черен пипер
3 с.л. зехтин
1-2 с.л. вода
За печените чери домати:
2 чаши чери домати
2 с.л. зехтин
Морска сол
Бульон за ризото:
1 л вода
7 аспержи
За ризотото:
250 г ориз арборио
2 с.л. зехтин
1 глава лук
4 скилидки чесън, нарязани на ситно
3 с.л. бяло вино
3-4 ч. зеленчуков бульон от аспержите
7 аспержи
4 с.л. хранителна мая
1 ч.л. морска сол
Черен пипер
1 ч. песто
2 с. л. зехтин
Щипка сол
За гарниране:
Свежа рукола
Няколко капки балсамов оцет
Песто
Ето как се прави
За чери доматите
Изсипваме чери доматите в голяма тава, покрита с хартия за печене, поръсваме ги със зехтина и солта и ги запичаме във фурната на 180 °C за около 30 минути или докато омекнат и покафенеят малко. Оставяме ги във фурната, за да са топли.
За пестото
Запичаме кедровите ядки. Слагаме всички съставки в купа и пасираме до гъста каша. Прибавяме 50мл вода, разбъркваме и оставяме настрани.
За бульона и аспержите
Обелваме и почистваме аспержите, като изрязваме долната част и ги нарязваме на парчета с дължина 4-5 см. Поставяме на котлона литър студена вода. Когато заври прибавяме нарязаните аспержи. Спираме котлона и оставяме тенджерата с аспержите за около 15 минути, след което изваждаме с решетъчна лъжица аспержите. Оставяме ги настрани, като връщаме тенджерата с бульона на котлона, защото той трябва да е горещ.
За ризотото
Нарязваме лука и чесъна. Загряваме в голям тиган на среден огън зехтина. Прибавяме нарязания лук и задушаваме 6-8 минути, докато омекне. Добавяме чесъна и задушаваме за минута. След това добавяме ориза и разбъркаваме за минута. Прибавяме и виното, разбъркаваме докато то се изпари и оризът е почи сух. Започваме да прибавяме бульона на части, като разбъркваме непрекъснато. Всяка следваща част бульон прибавяме, след като предишната част бульон се е абсорбирала напълно.
Този процес отнема около 10-12 минути. Оризът трябва да остане леко ал денте (добре сварен, но не прекалено мек). Добавяме пестото и аспержите, солта, черния пипер, хранителната мая и разбъркваме отново. Изключваме котлона и оставяме ризотото захлупено още 10 минути.
За гарниране
Изсипваме ризотото в подходяща чиния за сервиране. Отгоре поставяме запечените чери домати, поръсваме с песто, няколко капки балсамов оцет и стръкчета прясна рукола. Сервираме веднага.