Веган ризото с аспержи и печени чери домати — Фантастико
Loader
100%

Веган ризото с аспержи и печени чери домати

Веган ризото с аспержи и печени чери домати
09.04.2021

Веган ризото с аспержи и печени чери домати

В това кремообразно веган ризото има изобилие от пролетни вкусове. То е с печени чери домати, зелени аспержи и свежо песто от босилек, поръсено с балсамов оцет и прясна рукола. И е греховно вкусно!

Необходими продукти

За пестото:

4 с.л. препечени кедрови ядки

Връзка пресен босилек

1 скилидка чесън

3 с.л. хранителна мая

½ ч.л. морска сол

Щипка черен пипер

3 с.л. зехтин

1-2 с.л. вода

За печените  чери домати:

2 чаши чери домати

2 с.л. зехтин

Морска сол

Бульон за ризото:

1 л вода

7 аспержи

За ризотото:

250 г ориз арборио

2 с.л. зехтин

1 глава лук

4 скилидки чесън, нарязани на ситно

3 с.л. бяло вино

3-4 ч. зеленчуков бульон от аспержите

7 аспержи

4 с.л. хранителна мая

1 ч.л. морска сол

Черен пипер

1 ч. песто

2 с. л. зехтин

Щипка сол

За гарниране:

Свежа рукола

Няколко капки балсамов оцет

Песто

 

Ето как се прави

За чери доматите

Изсипваме чери доматите в голяма тава, покрита с хартия за печене, поръсваме ги със зехтина и солта и ги запичаме във фурната на 180 °C за около 30 минути или докато омекнат и покафенеят малко. Оставяме ги във фурната, за да са топли.

 

За пестото

Запичаме кедровите ядки. Слагаме всички съставки в купа и пасираме до гъста каша. Прибавяме 50мл вода, разбъркваме и оставяме настрани.

За бульона и аспержите

Обелваме и почистваме аспержите, като изрязваме долната част и ги нарязваме на парчета с дължина 4-5 см. Поставяме на котлона литър студена вода. Когато заври прибавяме нарязаните аспержи. Спираме котлона и оставяме тенджерата с аспержите за около 15 минути, след което изваждаме с решетъчна лъжица аспержите. Оставяме ги настрани, като връщаме тенджерата с бульона на котлона, защото той трябва да е горещ.   

 

За ризотото

Нарязваме лука и чесъна. Загряваме в голям тиган на среден огън зехтина. Прибавяме нарязания лук и задушаваме 6-8  минути, докато омекне. Добавяме чесъна и задушаваме за минута. След това добавяме ориза и разбъркаваме за минута. Прибавяме и виното, разбъркаваме докато то се изпари и оризът е почи сух. Започваме да прибавяме бульона на части, като разбъркваме непрекъснато. Всяка следваща част бульон прибавяме, след като предишната част бульон се е абсорбирала напълно.

Този процес отнема около 10-12 минути. Оризът трябва да остане леко ал денте (добре сварен, но не прекалено мек). Добавяме пестото и аспержите, солта, черния пипер, хранителната мая и разбъркваме отново. Изключваме котлона и оставяме ризотото захлупено още 10 минути.

За гарниране

Изсипваме ризотото в подходяща чиния за сервиране. Отгоре поставяме запечените чери домати, поръсваме с песто, няколко капки балсамов оцет и стръкчета прясна рукола. Сервираме веднага.


Още от блога