Тази рецепта е за всички, които обичат да правят торти. Можете да изненадате всички с веган стратачела торта с бял шоколад и пресни череши. Тя е свежа, уханна, с крем, в който има хрупкави парченца шоколадови стърготини. Освен това не изисква печене и е много лесна за приготвяне.
Необходими продукти (за форма с диаметър 20см)
За основата:
90 г печени бадеми
30 г овесени ядки
20 г какао на прах
70 г натурални фурми без костилките
1-2 с. л. вода
Щипка сол
Страчатела крем:
150 г кашу крем
200 г кашу, предварително накиснато в гореща вода за час
150 мл от сгъстената част от кокосова сметана от кутия пълномаслено кокосово мляко
Сок от 1 малък лимон
80 мл сироп от агаве
20 г кокосови стърготини
1 пакет ванилия на прах
50 г настърган черен шоколад
Бял шоколадов ганаш:
80 г бял веган шоколад с матча
20 мл сироп от агаве
За украса:
Череши
Ето как се приготвя:
Основа
В блендер или кухненски робот смелете бадемите и овесените ядки, прибавете, какаото, солта, фурмите и блендирайте до лепкава смес. Прибавевте 1-2 с. л. вода, ако е необходимо. След като сместа е готова, разпределете я равномерно, като я притискате по дъното формата за торта с падащо дъно, покрита с хартия за печене. Оставете в хладилник.
Страчатела слой
Блендирайте отцеденото кашу, прибавете към него кашу крема, кокосовата сметана, сиропа от агаве, лимоновия сок, ванилията и блендирайте до кремообразна смес. Прехвърлете сместа в купа. Добавете кокосовите стърготини и разбъркайте. Поставете сместа в хладилника за 10 минути и след това прибавете ситно нарязания черен шоколад, като разбърквате с шпатула.
С лъжица нанесете крема страчатела върху основата и загладете горната част. Поставете тортата във фризера за поне 2-3 часа, за да стегне.
Бял шоколадов ганаш
Разтопете начупения шоколад в малка тенджера на слаб огън. Прибавете агавето и разбъркайте до гладка смес.
За сервиране
Прехвърлете тортата в чиния за сервиране. Разлейте ганаша върху тортата и след като стегне леко, украсете с череши.