Веган трайфъл с ванилов пандишпан, сладко от горски плодове и шоколадов крем — Фантастико
Loader
100%

Веган трайфъл с ванилов пандишпан, сладко от горски плодове и шоколадов крем

Веган трайфъл с ванилов пандишпан, сладко от горски плодове и шоколадов крем
31.03.2022

Веган трайфъл с ванилов пандишпан, сладко от горски плодове и шоколадов крем

Ето че е време да ви споделя една любима моя рецепта за изкусителен английски десерт. Той е подреден на пластове, напоен в десертно вино или ликьор, с различни захаросани плодове, сметана и шоколад. В нашия веган вариант пак е божествено вкусен и не е никак труден за приготвяне. 

Необходими продукти

Пандишпан

300 г брашно

250 г тръстикова захар

3 ч. л. бакпулвер

½ ч. л. сода за хляб

Щипка сол

375 мл бадемово мляко

125 мл гроздово олио

1 с. л. ябълков оцет

1 ванилия

Сладко от горски плодове

250 г горски плодове, замразени

1 с. л. царевично нишесте

2 с. л. тръстикова захар

Кокосова сметана

400 мл кокосова сметана, охладена

80 г настърган кокос

40 г кокосова захар

Шоколадов крем

80 г черен шоколад

1 ванилия

60 г крем от кашу

40 мл сироп от агаве

За напояване на блата

50 мл десертно вино

За украса

Манго

 

Ето как се приготвя

За пандишпановия блат:

Загрейте фурната до 180 °C. Застелете с хартия за печене форма с диаметър 26 см. Смесете в голяма купа всички сухи съставки (брашно, захар, бакпулвер, сода, сол, ванилия) и разбъркайте. Добавете всички течни съставки (мляко, олио, оцет) и разбъркайте до гладкост. Изсипете тестото в подготвената форма и печете 20-25 минути.

За сладкото:

Поставете в малка тенджера царевичното нишесте и захарта. Изсипете замразените и отцедени плодове в тенджерата и разбъркайте, за да се смесят. Поставете плодовата смес на котлона на среден огън да къкри и разбърквайте, докато се сгъсти ( около 5 минути). Оставете настрана да се охлади.

За кокосовата бита сметана:

Изсипете сметаната в купа и разбивайте до получаване на меки върхове, като прибавяте захарта постепенно. Прибавете кокосовите стърготини към разбитата сметана, разбъркайте и оставете в хладилник.

За шоколадовия крем:

Разтопете на водна баня шоколада, прибавете крема от кашу, ванилията и агавето. Оставете настрана.

За украса:

Обелете и нарежете на парченца мангото

Да подредим трайфъла:

Извадете изпечения блат от фурната. Когато е напълно охладен, нарежете го на парчета, потопете ги в десертното вино и ги поставете в купички. Насипете отгоре от сладкото, поставете кокосовата сметана, последвана отново от сладко, после шоколадов сос.  Отгоре украсете с манго и сервирайте.

 


Още от блога