Ето че е време да ви споделя една любима моя рецепта за изкусителен английски десерт. Той е подреден на пластове, напоен в десертно вино или ликьор, с различни захаросани плодове, сметана и шоколад. В нашия веган вариант пак е божествено вкусен и не е никак труден за приготвяне.
Необходими продукти
Пандишпан
300 г брашно
250 г тръстикова захар
3 ч. л. бакпулвер
½ ч. л. сода за хляб
Щипка сол
375 мл бадемово мляко
125 мл гроздово олио
1 с. л. ябълков оцет
1 ванилия
Сладко от горски плодове
250 г горски плодове, замразени
1 с. л. царевично нишесте
2 с. л. тръстикова захар
Кокосова сметана
400 мл кокосова сметана, охладена
80 г настърган кокос
40 г кокосова захар
Шоколадов крем
80 г черен шоколад
1 ванилия
60 г крем от кашу
40 мл сироп от агаве
За напояване на блата
50 мл десертно вино
За украса
Манго
Ето как се приготвя
За пандишпановия блат:
Загрейте фурната до 180 °C. Застелете с хартия за печене форма с диаметър 26 см. Смесете в голяма купа всички сухи съставки (брашно, захар, бакпулвер, сода, сол, ванилия) и разбъркайте. Добавете всички течни съставки (мляко, олио, оцет) и разбъркайте до гладкост. Изсипете тестото в подготвената форма и печете 20-25 минути.
За сладкото:
Поставете в малка тенджера царевичното нишесте и захарта. Изсипете замразените и отцедени плодове в тенджерата и разбъркайте, за да се смесят. Поставете плодовата смес на котлона на среден огън да къкри и разбърквайте, докато се сгъсти ( около 5 минути). Оставете настрана да се охлади.
За кокосовата бита сметана:
Изсипете сметаната в купа и разбивайте до получаване на меки върхове, като прибавяте захарта постепенно. Прибавете кокосовите стърготини към разбитата сметана, разбъркайте и оставете в хладилник.
За шоколадовия крем:
Разтопете на водна баня шоколада, прибавете крема от кашу, ванилията и агавето. Оставете настрана.
За украса:
Обелете и нарежете на парченца мангото
Да подредим трайфъла:
Извадете изпечения блат от фурната. Когато е напълно охладен, нарежете го на парчета, потопете ги в десертното вино и ги поставете в купички. Насипете отгоре от сладкото, поставете кокосовата сметана, последвана отново от сладко, после шоколадов сос. Отгоре украсете с манго и сервирайте.