Веган ябълков кейк — Фантастико
Loader
100%

Веган ябълков кейк

Веган ябълков  кейк
24.01.2023

Веган ябълков кейк

Днес Вяра Ковчава ни показва как да си направим веган обърнат ябълков кейк със сумак и брашно от спелта. Този кейк е с карамелизирани ябълки и мека сърцевина.

Необходими продукти:

200 г пълнозърнесто брашно от спелта

50 г бадемово брашно

15 г сумак

1 ч. л. бакпулвер

1 ч. л. сода бикарбонат

60 мл слънчогледово олио

120 г кафява захар

200 г ябълково пюре

3 средни ябълки

За сервиране:

Щипка сумак

 

Ето как се прави:

1. Загрейте фурната до 180 °С.

2. Застелете с хартия за печене правоъгълна форма за кекс с размери 12 на 22 см.

2. Обелете и нарежете ябълките на парченца. Една част от ябълката нарежете на тънки полукръгчета и ги  разстелете по дъното на подготвената форма.

3. Карамелизирайте 40 грама от кафявата захар с 2 с. л. вода. Изсипете горещия карамел върху нарязаните ябълки и оставете настрана.

4. В купа смесете брашното от спелта, бадемовото брашно, сумака, бакпулвера и содата и разбъркайте.

5. В отделна купа смесете останалата захар, олиото и ябълковото пюре и ги добавете към сухите съставки. Разбъркайте добре и се уверете, че няма бучки в брашно.

6. Прибавете останалите нарязани  ябълки и изсипете тестото в подготвената форма за печене.

7. Печете в продължение на 45 до 50 минути или докато поставена клечка за зъби излезе чиста.

8. Оставете да се охлади напълно в тавата преди да го обърнете.

За сервиране:

След като кейкът е напълно изстинал, го обърнете в чиния за сервиране. Поръсете с щипка сумак и сервирайте.

 


Още от блога