Днес Вяра Ковчава ни показва как да си направим веган обърнат ябълков кейк със сумак и брашно от спелта. Този кейк е с карамелизирани ябълки и мека сърцевина.
Необходими продукти:
200 г пълнозърнесто брашно от спелта
50 г бадемово брашно
15 г сумак
1 ч. л. бакпулвер
1 ч. л. сода бикарбонат
60 мл слънчогледово олио
120 г кафява захар
200 г ябълково пюре
3 средни ябълки
За сервиране:
Щипка сумак
Ето как се прави:
1. Загрейте фурната до 180 °С.
2. Застелете с хартия за печене правоъгълна форма за кекс с размери 12 на 22 см.
2. Обелете и нарежете ябълките на парченца. Една част от ябълката нарежете на тънки полукръгчета и ги разстелете по дъното на подготвената форма.
3. Карамелизирайте 40 грама от кафявата захар с 2 с. л. вода. Изсипете горещия карамел върху нарязаните ябълки и оставете настрана.
4. В купа смесете брашното от спелта, бадемовото брашно, сумака, бакпулвера и содата и разбъркайте.
5. В отделна купа смесете останалата захар, олиото и ябълковото пюре и ги добавете към сухите съставки. Разбъркайте добре и се уверете, че няма бучки в брашно.
6. Прибавете останалите нарязани ябълки и изсипете тестото в подготвената форма за печене.
7. Печете в продължение на 45 до 50 минути или докато поставена клечка за зъби излезе чиста.
8. Оставете да се охлади напълно в тавата преди да го обърнете.
За сервиране:
След като кейкът е напълно изстинал, го обърнете в чиния за сервиране. Поръсете с щипка сумак и сервирайте.