Необходими продукти:
2 средни връзки лапад
3 с. л. гроздово олио
1 средно голяма глава червен лук
2 ч. л.сол
4 скилидки чесън
1 с. л обелен настърган пресен джинджифил
2 ч. л. гарам масала
220 мл десертно вино
40 г стафиди
За кускуса:
350 мл вода
250 г кускус
1 с. л. зехтин
Щипка сол
За сервиране:
30 г нарязани бадеми, леко препечени
Приготвяне
Първо приготвяме кускуса. В средна тенджера сложете водата, солта и олиото. Когато заврят, прибавете кускуса. Разбъркайте, похлупете и отстранете от котлона. Оставете кускуса, докато водата се абсорбира.
Пристъпваме към лапада. Отстранете стъблата на лапада и нарежете листата на ленти с ширина 3-4 см. Нарежете лука и чесъна. В тиган сложете олиото и загрейте на средна степен на котлона. Добавете лука и чесъна и една чаена лъжичка сол. Гответе, като разбърквате често, докато лукът леко покафенее. Прибавете джинджифила и гарам масалата. Гответе около 2-3 минути, като бъркате, докато съставките се смесят добре и започнат приятно да ухаят. Добавете десертното вино и гответе, докато се изпари част от соса. Постепенно добавяйте листата от лапад. Прибавете стафидите и една чаена лъжичка сол. Намалете котлона и гответе, като разбърквате от време на време, докато листата лапад омекнат ( 2 - 3 мин.). Подправете с допълнително сол на вкус, ако се налага.
Разбъркайте с вилица кускуса, поставете го в чиния. С помощта на решетъчна лъжица прехвърлете сместа от лапад в чинията. Залейте отгоре със соса от тигана, поръсете с нарязани бадеми и сервирайте.