Това е една страхотна рецепта за веган ястие, взаимствано от китайската кухня. Има запомнящ се, леко пикантен вкус и е идеален вариант за бързо приготвен здравословен обяд или вечеря.
Необходими продукти:
400 г твърдо тофу, нарязано на кубчета
160 г оризови нудли
1 глава броколи
2-3 с.л. зехтин
4 скилидки чесън
1 червен лук
1 чаена лъжичка сол
За умами сос
3 с. л. сладък чили сос
1/2 ч. л. джинджифил
2 с. л. оризов оцет
1/4 чаша соев сос
4 с. л. сусамово олио
1 ч.л. чили пипер
1 скилидка чесън
1 с. л. доматено пюре
За сервиране
Черен сусам
Ето как се приготвя:
Кипнете в тенджера около един литър вода и щом водата заври потопете броколите в нея. Варете 2-3 минути, извадете от водата и охладете под течаща вода. Оставете настрани.
Сварете оризовите нудли, като ги поставите във вряща вода и варите около 3 – 4 минути. Отцедете и оставете настрана.
За да направите заливката, смесете всички съставки - чили сос, джинджифил, оризов оцет, соев сос, сусамово олио, чили пипер, чесън и доматено пюре. Разбъркайте добре и оставете настрана.
В тиган загрейте една супена лъжица зехтин и запържете подсушеното тофу, след което го извадете от тигана в купа. Добавете в тигана останалия зехтин, лукА и чесъна, нарязани на ситно. Запържете. След това прибавете броколите и солта и задушете.
Изсипете задушените броколи при тофуто. Прибавете нудлите. Залейте с умами соса, разбъркайте, поръсете с черен сусам и сервирайте.