Зелеви сарми с бял сос — Фантастико
Loader
100%

Зелеви сарми с бял сос

Зелеви сарми с бял сос
20.12.2024

Зелеви сарми с бял сос

Дойде ред и на ястията за коледната трапеза, а едно от най-любимите сред тях са зелевите сарми с кайма! Виж как ги приготвя шеф Никола – сочни, апетитни и ароматни (с малко магданоз - както го е учила баба му) и навий поне една тава! Вкусна, топла и уютна Коледа!

Зелеви сарми с бял сос

Необходими продукти:

1 едра глава кисело зеле
1кг кайма
2 ч.ч. ориз
6 ч.ч. бульон
400г домати на кубчета
2 глави лук
2 моркова
1 връзка магданоз
3 ч.л. червен пипер
3 ч.л. чубрица
Черен пипер
Сол

За соса:
3 жълтъка
120г кисело мляко Димитър Маджаров
6 с.л. брашно
6 с.л. олио

Начин на приготвяне:

Нарязваме зеленчуците и ги запържваме. Добавяме ориза, след това каймата и също запържваме леко. Прибавяме подправките и доматите. Навиваме сармите и слагаме в съда за печене. Заливаме с бульона и покриваме с капак. Печем до готовност и откриваме да се запекат.

За соса запържваме брашното в олиото, дърпаме от котлона, прибавяме млякото и разбъркваме. Изсипваме соса от сармите и при непрестанно бъркане сгъстяваме на котлона. Сервираме по желание с магданоз.


Още от блога