Facebook Pixel
Loader
100%

Истории на успеха

Инж. Венцислав Кръстев: Всеки проект, всяка сграда е сбъдната мечта, в която оставям нещо от себе си

Строителството е негова страст и призвание. Той е строителен инженер със специалност „Строителство на сгради и съоръжения“. Има 18 годишен опит в почти всички сфери на бизнеса – жилищно строителство, офисно строителство, изграждане на различни съоръжения, инфраструктура, включително метрото в София. Роденият в Плевен инж. Венцислав Кръстев има солиден опит и в чужбина. Днес той е директор „Капитално строителство“ във ФАНТАСТИКО ГРУП.  

Г-н Кръстев, от скоро сте част от ФАНТАСТИКО ГРУП. Защо избрахте тази компания за следващо стъпало в кариерното Ви развитие?

Причината не е една. На пъвро място бих посочил това, че компанията e изцяло българска. Мотивира ме желанието у собствениците и екипа за продължаващо модерно и различно мислене и управление. Бих посочил също и това, че последните години ФАНТАСТИКО ГРУП налага и ще продължи да налага различни стадарти не само на строителния продукт, а и в управлението на процесите във всяка една сфера от бизнеса. Не на последно място бих отблязал корпоративното мислене и фирмена култура, изградена и доразвивана в групата.

Разкажете ни за Вашия предишен опит. Каква част от досегашната Ви кариера е свързана с проекти за строителство на различни видове бизнес сгради или търговски обекти?

През всичките вече почти 18 години в строителния бизнес съм преминал през почти всички типове строителство - жилищно, офисно, съоръжения, инфраструктура, включително и метрото в София. Част от професионалния си път, почти 5 години, прекарах и извън България, а именно в Република Чехия. Този управлениски опит от чужди пазари ми даде уникалната възможност да наблюдавам и да се уча от западноевропейските практики в инвестиционния и строителен процес. През последните години се опитвам да приложа в работата си тук добрите практики и процеси от чужбина, разбира се – с колегите винаги надграждаме и усъвършенстваме процесите. За всеки професионалист, за всеки мениджър е важно да не спира да се развива и да предизивиква, както себе си, така и екипа си с нови методи, технологии и подходи.  

Кои са актуалните проекти, по които работите във ФАНТАСТИКО ГРУП?

В момента работим по няколко проекта. Бих отбелязал два от знаковите ни проекти за тази година, а именно тези в Перник и Ботевград. Проектът в Перник, където ще отвори врати мащабен търговско-развлекателен комплекс на компанията, е в напреднал етап на изпълнение, а този в Ботевград за нов супермаркет очаква своя старт съвсем скоро. Наближава финалът на мащабния ремонт на супермаркета на веригата в SkyCity Mall в столичния квартал „Гео Милев“. В рамките на тази година ще бъде обновен и супермаркет ФАНТАСТИКО в ж.к. „Младост“ 4.  Тотална реконструкция ще претърпи и супермаркетът на веригата в гр. Кюстендил.

С какво търговско-развлекателният комплекс ФАНТАСТИКО в Перник ще се отличава?

С всичко. Това е първият подобен комплекс в града. Освен характерната визия и безкопмромисност към детайла, станали наша запазена марка, нашите клеинти ще открият в комплекса удобство, но и забавелния за всеки член от семейството, също така и всичко необходимо за всяко едно домакинство. От строителна гледна точка, сградата и прилежащите площи ще предложат модерни технологии на изпълнение, вложени са най-висококачествени материали, безупречно качествено изпълнение с прецизност във всеки детайл. С всичко това съм сигурен, че ще задоволим изискванията и най-взискателните ни клеинти не само от гр. Перник, а и от цялата област.

Кога очаквате да бъдат финализирани проектите в Перник и Ботевград?

Търговско-развлекателният комплекс ФАНТАСТИКО в Перник ще бъде на разположение на нашите клиенти в разгара на лятото и вече с нетърпение очкаваме първите посетители. Както вече споменах, проектът в Ботевград тъпърва ще бъде стартиран, но планираме неговото откриване в навечерието на светлите коледни пранзици.

Кои са новите тенденции в строителството на подобен тип сгради, които ще следвате при реализацията на следващите проекти на ФАНТАСТИКО ГРУП?

Както вече стана дума, ние ценим всеки детайл и влагаме всичко, за да сме безупречни. Това е нещо, което винаги ще следваме и на което няма да изневерим. Разбира се, това ни мотивира още повече да търсим нови, иновативни материали и технологии за изпълнение, неизползвани в България при реализацията на подобни търговски проекти и комплекси. Самото фактичеко изпълнение не е достатъчно за надграждането на вече постигнатите успехи от нас. Влагаме и ще продължим да влагаме всичко в правилното и оптималното ръководене на инвестиционния и строителния процес, което ще ни позволи да се развиваме в посоката, която сме поели. Нашата основна цел, като строители, е да сме ефективни и дадем най-доброто на нашите колеги от другите дирекции и заедно с тях да дадем най-доброто за нашите клиенти. Като най-голям консуматор на енергия в търговските обекти за хранителни стоки, хладилните инсталации в новите магазини работят с въглероден двуокис (CO2), което гарантира висока ефективност и максимална надеждност на хладилното оборудване за правилното съхранение на стоките, а същевременно и минимално въздействие върху околната среда. В комбинация с инвестициите в LED осветление, телемониторинговите системи за 24-часов контрол на инсталациите, както и системите за използване на отпадната топлина от хладилните инсталации за подгряване на вода, на практика се ограничава въздействието върху околната среда до абсолютен минимум.

Вече сте се опознали с екипа на дирекция „Строителство“. Кой е ключът към успеха за специфичната работа на тази дирекция?

Ключът към успеха във всеки един екип е екипната работа. Дирекцията се грижи за воденето на почти целия инвестиционен процес, включително строителния, което всеки ден ни изправя пред различни изпитания. В нашата дирекция работят професионалисти, които работят всеотдайно за успеха на компанията. Щастлив съм, че имам възможността да работя с колеги, които са прецизни и действат в унисон с корпоративните ценности. Впечатлен съм от навременната и точна комуникация, бързото съгласуване със съответните отдели – всичко това е от огромно значение за успешното завършване на нашите обекти. И като говорим за екипна работа, бих искал да допълня сътрудничеството с колегите от всички дирекции, което имаме всекидневно на оперативно ниво. Успехът на компанията се дължи именно на екипната работа и на доверието помежду ни. Това е ключовият фактор за успехи и развитие, защото екипът не е група от хора, които работят заедно, а е група от хора, които си имат доверие един на друг.

Има ли проект, в чието изграждане искате да участвате, но е все още в мечтите Ви?

Едно от най-ценните качества на хората е това да мечтаят, мечтите ни мотивират всеки ден. Аз не съм изключение, но като строител за мен всеки проект, всяка сграда е сбъдната мечта, като във всяка оставям нещо от себе си. Никога не съм имал за цел определен проект, всеки един е уникален сам по себе си и би ме предизвикал да дам всичко от себе си.

 

 

 

 

 

 

 

 

Инж. Венцислав Кръстев: Всеки проект, всяка сграда е сбъдната мечта, в която оставям нещо от себе си