Facebook Pixel
Loader
100%

Истории на успеха

От Франция и Нидерландия до ФАНТАСТИКО

Да преследваш и сбъдваш мечтите си в България – избор, който правят Петър Мадаров, завършил висшето си образование във Франция и Стефан Георгиев, студент в Нидерландия. Днес Петър е ментор на 23-годишния Христо в логистичната база на търговска верига „Фантастико“. Петър има над 20 години опит в логистиката и е работил в три големи международни компании. Днес той е зам.-мениджър на логистичната база на „Фантастико“ и въвежда Стефан във всички процеси, свързани със спедицията на хранителни и нехранителни стоки.

Ще се обърна първо към Стефан, защото ми е любопитно да разбера как избра да проведеш своя стаж точно във „Фантастико“. Разкажи ни за себе си и за това свое решение.

Стефан Георгиев: Роден съм в Стара Загора, но доста години живях в София, където завърших английска гимназия. След това продължих образованието си в Нидерландия, където изучавам Fresh Business Management – специалност, която е свързана с бизнеса с храни и цветя. От университета има изискване през третата година от следването си да проведа стаж в компания с приходи от поне 5 млн. евро годишно и поне 10 служители. От една страна „Фантастико“ отговаря на всички тези изисквания, а от друга компанията се разраства с бързи темпове и за мен беше перспективно да проведа стажа си точно в тази компания.

Стоял ли е пред теб въпросът дали да проведеш стажа си в България или в Нидерландия?

Стефан Георгиев: Честно казано имах колебания, тъй като обучението в моя университет е по-практически насочено, имахме много проекти с компании, които след това ни предлагаха да започнем стаж при тях. Но това, което мен лично ме ориентира към България, е, че искам да се развивам тук и предпочитам да видя как работи бизнесът в страната. Изискването на университета е да участвам в реален проект, който се осъществява в компанията. Колегите тук ме включиха в проекта за разширение на складовата база, който е ключов за компанията. В момента работя като младши логистичен сътрудник. Помагам с моите знания и умения, а мой ментор е Петър Мадаров.

Всъщност в какво точно се състои стажът на Стефан?

Петър Мадаров: Нашата първа цел е той да бъде наясно с естеството на работа и процесите в логистичната база. Ето защо той ще премине през по-голямата част от звената, като във всяко от тях ще работи наравно с колегите, които, разбира се, са до него, за да го въведат в спецификата на различните дейности. Най-важното за мен при изготвянето на неговата програма беше той да излезе от тук със знания. Когато се запознах със Стефан и научих неговата история, видях едно момче като мен, тъй като аз съм преживял това, през което той минава в момента. Учил съм във Франция. Докато учех, работех в склад на голяма международна компания. Не съм имал за цел да остана във Франция. Исках да завърша образованието си и да се прибера в България, защото винаги съм вярвал, че тук има много повече предпоставки за бързо развитие, стига да намериш правилното място и правилните хора. При мен така се случи. Докато учех там, през цялото време работех в склад, като съм започнал от най-ниското ниво. Постепенно се развивах и когато се прибрах в България също започнах работа в международна компания в сферата на логистиката. Така до днес това е моята работа. Аз вярвам в Стефан и по всякакъв начин искам да му помогна. Не бих искал в края на стажа си да получи от нас просто препоръка и един подпис. Нашата цел е, когато започне някой ден работа, независимо дали ще е в България или в Нидерландия, той да се чувства по-уверен след стажа си във „Фантастико“ и се надявам да се сеща за нас и това, което сме му показали.

Стефан Георгиев: Затова съм наистина благодарен. Точна такива бяха моята нагласа и очаквания и те се изпълниха. Ще премина през всеки един отдел, за да се запозная с детайлите, за да мога след това, когато работя по проекта, който вече ми е зададен, да имам по-пълноценен принос.

В кои звена вече Стефан е работил и какво предстои?

Петър Мадаров: Програмата му предвижда той да се запознае с работата на терен. Вече премина през звеното за прием на стока, където се запозна как приемаме стоките от външните доставчици. Предстои му работа с колегите от отдел „Транспорт“, с операторите и други. След като се запознае с работата в различните звена, ще си дадем взаимна обратна връзка. Ние ще споделим впечатленията си от неговото представяне, но очакваме и той да сподели дали според него има процеси, които могат да се оптимизират. Така в края на стажа със сигурност ще има позитивен резултат и съм сигурен, че неговите преподаватели в Нидерландия ще оценят положените усилия. 

Стефане, какви са впечатленията ти? Смяташ ли, че успя да надградиш знанията, които до този момент са били основно на теория?

Стефан Георгиев: Бих искал да споделя, че  за мен най-важен е екипът. Много се радвам, че още от самото начало с помощта на Петър бях много добре приет от всички. Той ме запозна с по-голямата част от хората и бързо се почувствах като част от екипа. Много харесвам това, че компанията разполага с много добра база, самата обстановка за работа ми хареса. Това, което ми направи добро впечатление, е, че програмата за стажа ми е така структурирана, че повечето неща, които съм учил на теория сега ги виждам тук на практика.

Очакваше ли, че освен нови знания, от теб ще се очаква обратна връзка и дори препоръки как може да се подобри работата ни?

Стефан Георгиев: Да, очаквах го и точно затова съм доволен. За мен би било удовлетворяващо, ако успея по някакъв начин да допринеса за по-ефективната работа тук.

Петър Мадаров: Тъй като Стефан има опит в логистични центрове в Нидерландия, с удоволствие ще чуем неговите препоръки.

Колко сложна дейност е логистиката?

Стефан Георгиев: Колкото и да е сложно, ако екипът работи задружно, всеки си върши работата и имаме една цел, резултатът винаги е позитивен.

Петър Мадаров: При нас логистиката изобщо не е проста с оглед на артикулите, които предлагаме. Тук говорим за хипермаркети, които предлагат хиляди артикули и ние сме хората, които трябва да измислим как тези артикули да отидат по най-оптималния начин с минимум ресурс и навреме в супермаркета и нашите клиенти да се докоснат до тях. Не е  лесно, но е удоволствие да се прави.

И двамата имате опит в европейски компании. Ако трябва да направите сравнение, къде е „Фантастико“ спрямо международните компании, в които сте работили?

Петър Мадаров: Като човек, който е минал през три международни компании, мога да кажа, че работата във „Фантастико“ е доста подредена, имаме свобода на мислене и креативност, за което съм благодарен. Именно свободата да внедряваме нови подходи ни поставя на едно много високо ниво. 

Стефан Георгиев: Всъщност до края на януари аз работих в Нидерландия в една от най-големите логистични компании там. От позицията на времето мога смело да твърдя, че стандартите на работа тук не отстъпват по никакъв начин. Напротив.

 

От Франция и Нидерландия до ФАНТАСТИКО