175 тона разделно събран текстил от клиентите на ФАНТАСТИКО — Фантастико
Loader
100%

175 тона разделно събран текстил от клиентите на ФАНТАСТИКО

175 тона разделно събран текстил в супермаркети „Фантастико“ отчита годишният доклад на Текслайф за 2023 г. С този резултат ФАНТАСТИКО ГРУП оглавява класацията в партньорската мрежа на оператора в София за изминалата година. Специализирани контейнери има на паркингите на 14 от търговските обекти на веригата.

Кампанията за разделно събиране на текстил се провежда съвместно с Българския Червен кръст.

"С този резултат ФАНТАСТИКО ГРУП оглавява класацията в партньорската мрежа на „Текслайф“ и БЧК в София. За всеки събран килограм се генерира парично дарение за Фонда за бедствия, аварии и кризи към БЧК, който помага на бедстващи хора при наводнения, пожари, земетресениея, на бягащи от военни конфликти, както и на нуждаещи се по време на кризи като пандемията от Covid-19. От началото на модела са генерирани над 350 хиляди лева дарение от всички контейнери, обозначени със знака на БЧК в страната. В допълнение, с една малка част от събраното количество текстил се поддържа допълнителен кризисен резерв към същия фонд на БЧК. Голямата част от събрания текстил се изнася към страни от Третия свят”, споделя Антон Гичев, управител на „Текслайф“.

10% от замърсяването с всички парникови газове в глобален мащаб са причинени именно от производството на дрехи и обувки. Това е повече от замърсяването на всички международни полети и товарни превози по море взети заедно. Ето защо разделното събиране на текстил има редици ползи – екологични, социални, хуманитарни и икономически.

Според данните от доклада за 2023 г. чрез разделно събрания текстил в супермаркетите „Фантастико“ е предотвратено замърсяване на въздуха с CO₂ в размер на 2 625 тона, спестено е замърсяване на природата със 175 тона отпадъци и е предотвратено използването на 953 400 м³ вода. Благодарение на разделно събраните количества текстил в супермаркетите на веригата през миналата година са спестени 1 523 563 кВтч електроенергия, предотвратено е и замърсяване със 113 кг пестициди.

Приносът за тези ефекти е на клиентите на ФАНТАСТИКО ГРУП, които припознават инициативата и ползите за обществото от нея. В контейнерите на „Текслайф“, обозначени със знака на БЧК, могат да се оставят дрехи, обувки, чанти, аксесоари и домакински текстил. Те следва да бъдат чисти и годни за повторна употреба. Препоръчително е да са в завързани торби, за да не се разпиляват.

Производството на текстил се явява четвъртата най-замърсяваща планетата индустрия след хранително-вкусовата, строителната и транспортната индустрия. Разделното събиране на текстил има за цел да пести природните ресурси като връща текстилните суровини обратно в икономиката и създава възможности за удължаване на техния живот чрез многократно използване или рециклирането им в друг вид продукт, предотвратявайки добива на нови ресурси, производството на нов текстил и значително замърсяване на планетата. Освен значителните екологични ползи, разделното събиране на текстил в България осигурява облекло за хиляди хора в страни от Третия свят, както и за хора, пострадали при бедствия.

Контейнери за разделно събиране на текстил има на паркингите на следните супермаркети „Фантастико“.

•           ж.к. „Студентски град“, бул. „Г. М. Димитров“ №77

•           ж.к. „Овча купел“ 1, ул. „Монтевидео“ №98

•           ж.к. „Люлин 1“, ул. „Тома Георгиев“ №1

•           ж.к. „Люлин 6“, бул. „Джавахарлал Неру“ №26

•           кв. „Бояна“, бул. „А. С. Пушкин“ №64

•           ж.к. „Младост 4“ /до Бизнес парк/, ул. „Д-р Атанас Москов“ №15

•           SkyCity Mall, ул. „Коста Лулчев“ №52

•           Търговски център „Драгалевци“, бул. „Черни връх“ №204

•           ж.к. „Дружба 2“, бул. „Проф. Цветан Лазаров" №140

•           кв. „Дървеница“, бул. „Св. Климент Охридски“ №15

•           ж.к. „Овча купел“, ул. „Любляна“ №42А,

•           ж.к. „Гео Милев“, ул. „Николай Коперник“ №27

•           ж.к. „Младост 1“, ул. „Йерусалим“ №22

•           Търговски център Фантастико - гр. Перник, ул. „Юрий Гагарин“ №52

Още новини