Facebook Pixel
Loader
100%

19 проекта с финансиране за близо 200 000 лв. след конкурс на „ФАНТАСТИКО ДО ТЕБ“

Първото издание на инициативата „ФАНТАСТИКО ДО ТЕБ“ финансира 19 проекта в областите „Образование и култура“ и „Околна среда“. Победителите бяха избрани от общо 260 проекта, които кандидатстваха за финансиране от програмата. Общият размер на финансовата подкрепа е 197 979 лв. Средствата ще бъдат използвани за реализиране на проекти в София, Пловдив, Шумен, Кърджали, Хасково, Кюстендил и по-малки населени места.

Сред финалистите в конкурса са проект за арт терапия на онкоболни деца, програма за развитие на продукти с кауза, интерактивен метод за работа с младежи и деца, лишени от родителска грижа, проект за ремонт на арт ателие на трупата на „Невиждан театър“, в който играят незрящи актьори, проект за овластяване на глухата общност. Финансиране за изграждане на безопасни огнища спечели Природен парк „Шуменско плато“, както и сдружение „Чиста Струма“, което работи активно за почистване на реката от отпадъци, тяхното разделно събиране и рециклиране. „Фантастико до теб“ ще подкрепи организации, които работят за интегриране на деца бежанци от Украйна и от други държави в българската образователна система.

Проектите бяха оценени от 10-членно жури, а победителите бяха обявени на церемония в София.

„Тази инициатива е продължение на нашите усилия да изграждаме отговорен бизнес. Вярваме, че заедно с вас ще успеем да достигнем до много деца и да ги направим по-щастливи, по-знаещи, по-можещи. Вярваме, че с „ФАНТАСТИКО ДО ТЕБ“ ще направим и малки, но правилните крачки за решаването на проблемите с околната среда.“ С тези думи се обърна към победителите Владимир Николов, управител и оперативен президент на ФАНТАСТИКО ГРУП. „Избрахме най-добрите проекти – тези, които ще донесат промяна“, допълни Диана Йорданова, мениджър „Корпоративни комуникации“ във ФАНТАСТИКО ГРУП. Двамата бяха част от журито, в което от страна на ФАНТАСТИКО ГРУП влязоха още вицепрезидентът на компанията Валентина Божева, изпълнителният директор Светослав Гаврилов и финансовият директор Янислав Стойчев. Останалите петима членове на журито са експерти в сферата на образованието, културата и околната среда, дарителството и доброволчеството: Теодора Бакърджиева - изпълнителен директор на Българския дарителски форум, д-р Мария Янкова - програмен директор „Образование“ в Детския фонд на ООН /УНИЦЕФ/, Десислава Бинева – директор на Българския културен институт в Париж, Румяна Иванова – изпълнителен директор на Българска фондация „Биоразнообразие“ и проф. Петър Стоянович – историк, дипломат и преподавател.

„Фантастико е пример за съвременна, модерна корпоративна филантропия. Филантропия, която се случва със смели бизнес решения, която е наситена и изпълнена с много истинско човешко отношение, базирано на традиционни и силни, дълбоки ценности. И това, което днес ни събира е доказателство за успешното начало“, каза по време на церемонията изпълнителният директор на Българския дарителски форум Теодора Бакърджиева.

„Впечатлен съм, че има хора, които успяват да мислят визионерски, които успяват да мислят като национално отговорни хора – нещо, което в България го няма“ – така проф. Стоянович описа работата си с екипа на ФАНТАСТИКО и журито на „ФАНТАСТИКО ДО ТЕБ“.

„Трябва да обърнем внимание и поглед към Министерството на образованието и Министерството на спорта, които биха могли да си припознаят някои от тези проекти и да им дадат устойчивост, защото най-голямото предизвикателство за всички тези хубави неща, които правим, ще е да продължат и през следващата година“, заяви по време на награждаването доц. Снежина Петрова, ръководител на департамент „Театър“ в Нов български университет.

Повече за социално отговорната инициатива „ФАНТАСТИКО ДО ТЕБ“ може да откриете на сайта на програмата: https://doteb.fantastico.bg/ 

Още новини