Facebook Pixel
Loader
100%

Блестящ Галаконцерт на учениците от XXI Майсторски клас на Райна Кабаиванска

Блестящ Галаконцерт поднесоха учениците от XXI Майсторски клас на Райна Кабаиванска в Софийската опера и балет. В Деня на музиката, 1 октомври, млади оперни певци от Аржентина, България, Италия, Румъния, Украйна, Южна Корея представиха богат репертоар от арии и дуети от опери на Моцарт, Росини, Верди, Гуно, Доницети, Масне и Пучини. В края на концерта Райна Кабаиванска изрази гордостта си, че с общи усилия, въпреки пандемията, майсторските й класове в Нов български университет се провеждат без прекъсване и през последните две години приключват с концерти в Софийската опера и балет. „Днес изкуството не е това, което беше, но ние без изкуство не може да съществуваме. Това е една човешка нужда. Това е една невероятна човешка радост. Ние сме тук, за да защитаваме до последна капка кръв това старо, но красиво изкуство“, каза голямата оперна актриса.

По традиция Райна Кабаиванска обяви тазгодишните призьори на своя дарителски фонд в НБУ, чиито партньори са Фантастико, Столична община и др. Стипендия за обучение в България получи българският баритон Йосиф Славов. В Италия ще продължат обучението си двата български сопрана - Александрина Михайлова и Мила Михова, както и Аида Паску от Румъния, тенорът Патрисио Амая от Аржентина, баритонът от Южна Корея Ке Ханг.

С Галаконцертът беше отбелязана и 30-годишнината на Нов български университет – институцията, която организира Майсторскиа клас. „Посещавам вече няколко поредни години Галаконцерта на младите певци, завършващи майсторския клас на Райна Кабаиванска. За мен това е „задължително“ и прекрасно изживяване.  Радвам се, че мога да бъда свидетел на таланта и харизмата на тези млади хора, подкрепени от професионализма, опита  и уникалния и неповторим талант на  г-жа Кабаиванска. Поздравявам и Нов български университет, не само за тазгодишния юбилей, но и за това, че  благодарение на Майсторския клас предоставя възможност на младите таланти от цял свят и на тяхната публика, да се докоснат до необятните възможности и способности на една от най-емблематичните оперни прими“, сподели след концерта Мирослава Георгиева, директор „Маркетинг и реклама“ във ФАНТАСТИКО.

Стрелка наляво
Стрелка надясно

Още новини