Дарителството води до положителна промяна — Фантастико
Loader
100%

Дарителството води до положителна промяна

Каузите, които подкрепяме, са израз на корпоративната култура и ценностите, които споделяме в екипа. Това казва пред "Мениджър Нюз" оперативният президент на ФАНТАСТИКО ГРУП Владимир Николов дни преди финала на конкурса за подкрепа на проекти по програмата "Фантастико до теб". Тази година с идеи за промени в образованието, културата, здравеопазването и социалното предприемачество кандидатстват над 300 проекта от цялата страна. „Вярвам, че протегната ръка може да доведе до положителна промяна, вярвам в доброто и в това, че добрият пример въвлича съмишленици“, споделя още г-н Николов. Цялото интервю - в следващите редове. 

Какво е за вас дарителството?

Чисто човешка съпричастност. Аз съм щастлив, че през годините, а и към днешна дата има хора, които са ми давали пример. На първо място, това са моите родители, а днес имаме редица съмишленици, прекрасни партньорства с различни организации, с което, надявам се, сме полезни. В цялата вече 33-годишна история на ФАНТАСТИКО, успоредно с основната дейност на компанията, сме подкрепяли различни каузи и сме се опитвали да помагаме на общностите и населените места, в които присъстваме. От миналата година със създаването на програмата ни „Фантастико до теб“ стремежът ни е нашата подкрепа да има по-широк обхват в цялата страна. В момента се провежда втората конкурсна процедура за финансиране на проекти по тази програма. Вече сме във финалната фаза на оценяване и, повярвайте, много е трудно да бъдат оценени над 300 проекта от цялата страна. Прочел съм всяко едно предложение, с членовете на журито имаме много задълбочени дискусии за устойчивостта и потенциала на всеки проекти и съвсем скоро ще станат ясни победителите в конкурса тази година.

Публично или анонимно трябва да е дарителството?

Когато подкрепям кауза или човек в лично качество, предпочитам да е анонимно. Когато компанията застава зад определени каузи, смятам, че това трябва да е ясно за обществото, тъй като е израз на корпоративната култура и на ценностите, които споделяме в екипа. Мисля, че за всеки клиент и партньор е важно да познава компанията отвъд чисто търговската дейност. Благодарен съм и на всички наши клиенти, които в годините припознават каузите на дарителските ни инициативи и даряват на каса при пазаруване в нашите супермаркети. Огромният успех, който сме постигали в подкрепата си за SOS Детски селища България и УНИЦЕФ България показва доверието, което сме изградили. Държим на отчетността пред дарителите и затова винаги споделяме с клиентите постигнатото от партньорите ни след всяка кампания. Нашите супермаркети дават възможност и на социални предприятия, като „Оле Мале“ например, да реализират ръчно изработените продукти от майки на деца със специални потребности или хора в неравностойно положение.

Какво ви мотивира да дарявате?

Вярвам, че протегната ръка може да доведе до положителна промяна, вярвам в доброто и в това, че добрият пример въвлича съмишленици. Виждам колко заразително е дарителството в нашия екип. Колегите участват в редица доброволчески инициативи и винаги са били силно съпричастни, когато член на нашия екип се нуждае от подкрепа. Наскоро създадохме доброволен дарителски фонд за взаимопомощ при здравни проблеми. Нарекохме го „Подкрепи колега“. Всеки месец компанията удвоява сумата, дарена от служителите. Само за първите 6 месеца от съществуването си нашият фонд събра общо над 185 000 лв., подкрепихме общо 8 души – четирима наши колеги и четирима членове на семействата на наши колеги.


Вие лично, а и компанията, която управлявате, как избирате каузите, зад които заставате?

Самият аз съм взимал решения много пъти напълно импулсивно, както хиляди хора – когато видя телевизионен репортаж със зов за помощ или когато са се обръщали директно към мен. Смятам, че всеки човек, който помага, независимо под каква форма и в какъв размер, има чисто човешка вътрешна потребност от този жест на съпричастност. Колкото до компанията, при всяко запитване за подкрепа правим сериозен вътрешен дебат. Случвало се е дори да се консултираме с външни експерти по конкретни казуси. Това е и причината половината от членовете на журито, което оценява кандидатурите по програмата „Фантастико до теб“, да са външни експерти, на чиято компетентност разчитаме много. Разбира се, личните срещи с кандидатите финалисти също са много важни за нас.

Има ли история на човек или хора, получили вашата подкрепа, която никога няма да забравите?

Има много истории, които са ме докоснали. Ако се фокусираме върху последните години, това, което истински ме е разтърсило, са съдбите на разделените украински семейства заради войната. Познаваме част от хората, които са в нашата страна от самото начало и знам, че каквото и да се направи за облекчаване на предизвикателствата в чисто битов план, то нищо не може да заличи раните от принудителната раздяла на бащи от децата им и самотата, въпреки гостоприемството, на майките в нашата страна. Докосваща за целия ни екип е обратната връзка, която и до днес получаваме от хора от наводненото село Каравелово, където помогнахме с труд и средства.

Много съм щастлив например, че миналата година, благодарение на „Фантастико до теб“ беше възстановена арт терапията в клиниките по детска клинична хематология и онкология в болница „Царица Йоанна – ИСУЛ” в София  и в клиниката по детска онкохематология в болница „Св. Георги” в Пловдив. Този вид допълнителна психологическа подкрепа за децата преди това беше преустановена заради пандемията от COVID-19.

Помните ли първото си дарение?

Да, спомням си. Бил съм в 7-и или 8-и клас, когато заедно с мои съученици дарихме дрехи на деца, настанени в дом близо до Петрич.

А последното?

Финансова подкрепа на човек със здравословен проблем, който е нерешим в България.

Има ли дарители в българската история, които са ви вдъхновявали?

Евлоги и Христо Георгиеви са изключителен пример от българската история, а в наши дни огромно вдъхновение е Райна Кабаиванска. Тя е не само един от най-значимите оперни артисти на нашето време, но филантроп и всеотдаен музикален педагог за стотици млади оперни певци. За нас е чест и привилегия вече 15 години да бъдем част от историята на Майсторския клас на г-жа Кабаиванска в Нов български университет. Тази година с редица събития ще бъде отбелязан нейният 90-годишен юбилей в рамките на  „Годината на Кабаиванска“. Радвам се, че ще бъдем част от тези събития, за да отпразнуваме заедно една забележителната личност с огромен принос в оперното изкуство.

Има ли достойно място за филантропията в съвременното общество?

Определено смятам, че има редица достойни примери за филантропия в съвременното общество, един от които е фондация „Лъчезар Цоцорков“. Тази организация е добър пример за задълбочена работа не само по отделни конкретни болезнени казуси, но и по темите за дарителството. Много са компаниите, които подкрепят различни каузи, стотици хиляди българи откликват активно в редица дарителски инициативи. Тази съпричастност е заразителна и носи много оптимизъм.

Още новини