ФАНТАСТИКО в подкрепа на Международния майсторски клас на Райна Кабаиванска — Фантастико
Loader
100%

ФАНТАСТИКО в подкрепа на Международния майсторски клас на Райна Кабаиванска

За поредна година търговска верига ФАНТАСТИКО подкрепя Международния майсторски клас на г-жа Райна Кабаиванска. В момента се провежда 20-тото юбилейно издание. Класът предоставя възможност на млади оперни певци да се срещнат с изкуството и опита на Райна Кабаиванска и да усъвършенстват с нея своята вокална техника и интерпретаторски възможности. Досега в майсторските класове са се обучавали повече от 200 изпълнители от Европа, САЩ, Южна Америка, Австралия, Азия и Африка.

„За мен е наистина невероятно, че направихме 20 години в нашия Майсторски клас. Започнахме малко на шега с усилията и с любовта, която носиха към мен ръководителите на НБУ в лицето на проф. Богдан Богданов и д-р Георги Текев. За 20 години напълнихме световните сцени с оперни певци, които излизат от нашия софийски майсторски клас. Млади таланти, които са наши стипендианти. И които пеят в Ню Йорк, в Париж, в Лондон, в Ла Скала. Аз съм много горда, че нашите приятели от Фантастико непрекъснато са ни в помощ вече 10 години. С тяхната помощ тези световни стипендии бяха реализирани. Фантастико стоеше винаги зад нас. Аз съм безкрайно благодарна, защото спонсори днес се намират много трудно“, споделя Райна Кабаиванска.

„Щастливи сме, че имаме възможност да сме част от този проект. Поздравявам г-жа Кабаиванска, д-р Текев и целия екип на Нов български университет за 20-годишния юбилей, за всеотдайността към каузата за развитие на оперното изкуство на световно ниво“, заяви оперативният президент на ФАНТАСТИКО Владимир Николов, който е и член на Настоятелството на НБУ.

Галаконцертът на лауреатите тази година е на 27 септември в Софийската опера и балет. Тогава Райна Кабаиванска ще присъди стипендии от своя Дарителски фонд в НБУ на най-изявените участници, за да продължат своето образование в Италия и за да подпомогне началото на тяхната международна кариера.

Дни преди концерта тя споделя: „Аз обичам това, което правя. И смятам, че резултатите идват от това, че всичко правим с взаимна обич. Изкуството, всъщност, какво е – това е емоция и вълнение. И не може да се прави без любов, без страст. Аз не мога да преподавам, ако не обичам едно дете. Обичам ги всичките, ставам им и майка, а понякога и мащеха. Защото трябва да съм много строга. За мен Майсторският клас в НБУ е една втора реализация“.

Още новини