Facebook Pixel
Loader
100%

Логистичен център „Фантастико" с много по-голям капацитет след инвестиция за 36 млн. лв.

ФАНТАСТИКО ГРУП разшири логистичния си център край град Елин Пелин, като днес разполага с модерно съоръжение, простиращо се върху обща площ от около 36 000 кв. м. Проектът е от стратегическо значение за развитието на компанията – ще позволи оптимизиране на процеса на доставки и ще улесни развитието на търговската верига на нови пазари.

„Обектът е стратегически, защото ни дава свобода да развиваме търговската си мрежа както в София, така и в други градове, предлагайки асортимента, който желаем, без да сме зависими от логистичните възможности на нашите партньори. Ще ни позволи да засилим още повече контрола върху качеството на стоките, тук ще работят специалисти - агрономи, технолози. Ще ни позволи да разширим асортимента, който считаме, че е едно от конкурентните предимства на ФАНТАСТИКО, като започнем работа с още малки производители, които нямат изградена дистрибуция. Ще можем да внасяме и стоки, които не са представени на българския пазар, а са интересни, според нас, за клиентите“, заяви Светослав Гаврилов, изпълнителен директор на ФАНТАСТИКО ГРУП, при официалното откриване на съоръжението.

Логистичният център включва нови складови пространства за стоки, изискващи температурно съхранение. Всяка зона е съобразена със спецификата на съответните продуктови категории и осигурява оптимални условия за запазване на свежестта. Различните помещения поддържат 6 температурни режима в диапазон от +12⁰С до -24⁰С. „Една мечта днес е реализирана. Основната ни цел е продуктите ни да достигат в най-добър вид до клиентите“, подчерта пред доставчици и партньори Явор Ницов, мениджър „Логистика“ в компанията.

За изграждането на промишлената хладилна инсталация в логистичния център ФАНТАСТИКО ГРУП  се доверява на водещи международни експерти. Проектирането е възложено на Eckert & Partners, а изпълнението на GEA Refrigeration. Инсталацията е от каскаден тип, като съчетава много добра енергийна ефективност, включително пълно оползотворяване на отпадната топлина. Правилното функциониране на хладилните системи се контролира от три локации – на място в логистичния център, от специално звено на компанията в София, както и от доставчика на съоръжението.

79 са хидравличните рампи в логистичния център, а обработваните количества стоки ще се увеличат до 150 - 200 тона дневно. Времето от заявките до доставките към супермаркетите на веригата ще бъде значително намалено. Ще се намали и броят на превозните средства, които доставят стоки в градска среда, което ще доведе до намаляване на вредното въздействие върху околната среда.  

Сградата разполага с Building Management System, която контролира и управлява функционирането на всички системи в обекта.

Важна част от проекта е изграждането на най-голямата за ФАНТАСТИКО ГРУП фотоволтаична система с инсталирана мощност 980 kWp, като произведената електроенергия ще бъде използвана за собствени нужди. До този момент компанията разполагаше с 12 фотоволтаични системи. „Общата инсталирана мощност на ФАНТАСТИКО ГРУП вече надвишава 2,5 MWp“, обобщи инж. Мартин Мъндев, директор „Капитално строителство“ в компанията.

Главен проектант на разширението на складовата база е "Иво Петров - Архитекти", а главен изпълнител е  „Бараж груп“. „Искам да изразя своята благодарност към собствениците на ФАНТАСТИКО ГРУП и към техния екип за доверието, което ни оказаха. Те са за нас ключов партньор и това е поредният обект, който изграждаме за тях – най-големият до момента, най-сериозният, най-сложният. Отне много усилия от страна на екипа на „Бараж Груп“ да се справим със сроковете и предизвикателствата на това строителство, но сами ще видите, че резултатът е повече от задоволителен“, заяви Костадин Чуклев, управител на „Бараж груп“.

 

Още новини