Facebook Pixel
Loader
100%

Инвестиции във фотоволтаици, логистика и супермаркети

ФАНТАСТИКО ГРУП продължава развитието си с амбициозна инвестиционна програма за периода 2022 – 2023г. Компанията ще инвестира над 85 млн. лв. и ще разкрие над 200 работни места.

Инвестиции в собствени фотоволтаични системи

ФАНТАСТИКО започна изграждането на фотоволтаични системи, за да осигури собствена зелена енергия. Ще бъдат поставени соларни панели върху покривите на по-големите супермаркети. Общата мощност на фотолволтаичните системи ще бъде 3600 – 3800 kW. Годишно чрез тези системи ще се произвеждат около 4.2 гигавагчаса зелена енергия и така ще се спестяват 1800 тона въглеродни емисии годишно. Първата соларна инсталация вече е изградена върху покрива на супермаркета на веригата в гр. Елин Пелин. Процесът по изграждане на соларните системи ще продължи и през 2023 година. Общият обем на инвестицията ще е за 1 800 000лв.

„С този стратегически проект ще осигурим собствена зелена енергия, с която ще покрием част от нуждите от електроенергия в супермаркетите. Всъщност, ще надградим дългогодишните усилия за развитие на устойчив бизнес, който непрекъснато инвестира в нови технологии. Непрестанно инвестираме в хладилно оборудване от най-висок клас, което има по-нисък разход на енергия и работи с щадящ природата хладилен агент. Осветлението и климатизацията също са с най-високо ниво на енергийна ефективност. Още на етап проектиране на нов обект правим анализи от данните от нашия „Енергиен мениджър“, за да заложим оптималните мощности в оборудването на всеки нов супермаркет. Освен към пестене на ресурси, усилията ни са насочени и към оползотворяване на отпадъците. В нашите обекти се събират разделно отпадъците и се предават за рециклиране 100% от отпадъците от хартия, картон, полиетилен, батерии, леки метали. В някои от обектите имаме зарядни станции за електромобили, инвестираме в богато озеленяване там, където районът го позволява. Имаме организиран транспорт за служителите  в някои от обектите и така се спестяват от една страна разходи за транспорт, а от друга се намаляват вредните емисии. Изброявам само част от нещата, които правим. Разбира се в тази посока усилията непрекъснато трябва да се нагдграждат и точно затова пристъпихме към проекта за собствени фотоволтаични системи“, заявява пред „Капитал“ Светослав Гаврилов, изпълнителен директор на ФАНТАСИТКО ГРУП.    

Разширяване на ресурсите за логистика

Най-мащабният проект за годината ще бъде стартът на изграждането на логистична база за охладени стоки, която ще бъде разположена върху 17 000 кв. м разгъната застроена площ.  Този проект ще се реализира в град Елин Пелин, непосредствено до логистичната база на компанията за стоки, неизискващи температурно съхранение.

„Отдавна се подготвяме за този етап от развитието на нашата логистична база. Реализирането на проекта е предпоставка за продължаване на експанзията на ФАНТАСТИКО извън столицата и за обогатяване на предлагания асортимент. По този начин ще оптимизираме процеса на доставките. В дългосрочен план инвестицията в логистичната база, и инвестицията във фотоволтаични системи ще оптимизират част от разходите ни.“, допълва Светослав Гаврилов. Очакванията са разширението на складовата база да завърши през 2023г., а прогнозният размер на инвестицията е 24 млн. лева.

Нови супермаркети и комплексна услуга

ФАНТАСТИКО продължава експанзията си, като запазва досегашната си политика да строи супермаркети върху собствени терени и да инвестира изцяло собствени средства. През 2022г. ще започне изграждането на нов супермаркет в един от жилищните квартали на София, в които до момента ФАНТАСТИКО не присъства – ж.к. „Левски Г“. Продължава и реновирането на съществуващите обекти с цел модернизиране и осигуряване на по-комплексна услуга в бързо развиващите се жилищни райони, където веригата има обекти. През тази година ще бъде реновиран и разширен супермаркетът на бул. „Симеоновско шосе“. Търговската площ ще се увеличи почти двойно, ще се увеличат паркоместата, ще бъде предложена по-комплексна услуга на клиентите с допълнителни обекти на партньори - ĸнижapницa, мaгaзин зa дeтcĸи игpaчĸи, oптиĸa, aптeĸa, зooмaгaзин и др. Изцяло модернизиран като интериорен дизайн и оборудване ще бъде и супермаркетът в „Младост“ 4“, където и търговската зала ще бъде разширена.

Нови работни места

През 2022г. компанията планира да прибави още 200 позиции за нови служители. Така общият брой на заетите във веригата ще достигне около 3 600 души.

 

Стрелка наляво
Стрелка надясно

Още новини