Изложбата "Моите будители" е представена в СУ "Св. Климент Охридски" — Фантастико
Loader
100%

Изложбата "Моите будители" е представена в СУ "Св. Климент Охридски"

От днес изложбата „Моите будители“ е представена в централното фоайе на СУ „Св. Климент Охридски“. Проектът, създаден по инициатива на ФАНТАСТИКО ГРУП, представя олимпийските отбори по природни науки и техните ръководители, както и изявени музикални педагози и ученици от НМУ „Любомир Пипков“. Партньор и бенефициент на инициативата тази година е Сдружението на олимпийските отбори по природни науки.

11 преподаватели от Софийския университет участват в подготовката на олимпийските отбори, които през 2023г. са спечелили общо 90 медала от най-престижните международни състезания. „Изложбата показва една много светла част от българското общество“, заяви при откриването доц. д-р Димитър Желев, който е един от ръководителите на отбора по география и зам.-декан на Геолого-географския факултет в университета.

Тази изложба е един от начините да се покаже, че в България в системата на образованието има достатъчно добри възможности и потенциал, подчерта ректорът на Софийския университет проф. д-р Георги Вълчев. „Да работиш с млади хора, за да разкриеш перспективите, да ги окрилиш,  се иска голямо сърце и голямо желание“, допълни проф. д-р Вълчев, като подчерта, че точно това правят университетските преподаватели. Ректорът поздрави олимпийците и техните ръководители за постигнатото, пожела им още много успехи и ги увери, че винаги могат да разчитат на подкрепата на образователната институция.

Изпълнителният директор на Сдружението на олимпийските отбори по природни науки Вълкан Горанов сподели, че учениците от отборите не учат само заради медалите, а заради самото знание: „Удоволствието от това да научават нещо ново ги тласка натам да знаят много повече и съответно със своите знания, натрупани през годините, да печелят медали за България“.

Проектът „Моите будители“ на ФАНТАСТИКО ГРУП подкрепя каузи и проекти в сферата на образованието и културата и представя личности с изключителни постижения. Инициативата се провежда за трета поредна година, като до този момент са дарени 150 000лв. „Благодарим на тези ученици за техния труд, за тяхната отдаденост и за това, че ни дават поводи за гордост. Респект към работата на техните ръководители, които успяват да ги мотивират, да запалят у тях интереса към науката. Радваме се, че имаме възможност да ги подкрепим, защото сме убедени, че инвестицията в образованието е инвестиция в бъдещето, както на младите хора, така и на страната ни“, каза Светослав Гаврилов, изпълнителен директор на ФАНТАСТИКО ГРУП по време на откриването на изложбата в Софийския университет.

Автор на фотографиите в проекта „Моите будители“ е фотографът Костадин Кръстев-Коко. Изложбата ще гостува на Софийския университет в рамките на две седмици.

 

Още новини