Facebook Pixel
Loader
100%

Каузите на ФАНТАСТИКО

За Владимир Николов, оперативен президент на „Фантастико“, да помагаш на другите е семейна ценност, която предава на екипа и клиентите на веригата. С тяхна помощ компанията е дарила над 3.7 млн. лв. за социални и културни инициативи, отбелязва в своя статия Forbes България. Публикуваме пълния текст от септемврийския брой на изданието.

Три поколения и 3400 колеги стоят зад успеха на семейната империя „Фантастико груп“. Тя включва 45 супермаркета, търговски център, боулинг зали, ресторанти и кетъринг услуги. Освен успешен бизнес създадената от Валери Николов група е и една от най-важните български семейни компании – заради каузите, които подкрепя. Според доклад, изготвен със съдействието на PWC България, социалните инвестиции на „Фантастико груп“ възлизат на 3.7 млн. лв. за последните пет години. В тази сума се включва и приносът от клиентите на групата.

„Стремежът ни винаги е бил да градим устойчив и отговорен бизнес. Нашето семейство отстоява това и то е предадено във времето с редица примери във фирмата“, казва Владимир Николов (46), оперативен президент на „Фантастико“ и син на основателя Валери Николов.

Подобно на баща си, Владимир Николов е от хората, които постигат целите си без много шум. Те нямат медийни изяви. „Не е приоритет за мен и избягвам участия. Предпочитам да започнем кампания около някоя кауза, да я покажем и да въвлечем хората да се включат“.

И двамата правят изключение за Forbes, като Валери Николов дори беше на корицата ни през май 2020 г. За Владимир Николов има още едно изключение от това правило. В края на април 2023 г. той прави първата си публична изява по време на обявяването на фонда „Фантастико до теб“, където е силно въвлечен в организацията.

Чрез фонда „Фантастико“ надгражда досегашните си усилия да помага, като се ангажира ежегодно да финансира социално отговорни проекти на неправителствени организации и активни граждани. Тази година общият бюджет е почти 200 хил. лв. и е разпределен между 19 организации.

Когато Владимир Николов представя информацията на официалното събитие, едва ли е подозирал в какво приключение се забърква. То включва недоспиване, разгорещени дискусии с колегите си, но и удовлетворение. Процесът по кандидатстване е с продължителност един месец. До стотния проект предложенията идват сравнително разпределени във времето. Последната седмица бройката нараства рязко до 260. В журито участват Николов, ръководството на „Фантастико“ и външни експерти. Техните задачи около оценяването понякога стават след работно време, но все пак им остава енергия да водят емоционални спорове кои кандидати да продължат. Финансовият директор на „Фантастико“ Янислав Стойчев решава сам да дари средствата за проект, който не среща достатъчна подкрепа от останалите. „Външните членове на журито споделиха, че за първи път се сблъскат с организация, в която топмениджмънтът на компанията е толкова отдаден на проектите. Това много ме радва“, казва Николов.

Друго доказателство за личното отношение е нетипичното за кооперациите решение да променят регламента и да удвоят финансирането за два от проектите. Те са за арт терапия за онкоболни деца и проект за почистване на река Струма от отпадъци. Причината е, че 10 хил. лв. няма да са достатъчни за реализирането на пълния потенциал на проектите. Николов разказва за тях с усмивка. Категоричен е обаче, че ако даренията не бяха от името на „Фантастико“, а от него като частно лице, нямаше да сподели информация за тях. Николов вярва, че когато човек дарява в лично качество, не трябва да афишира или да споделя с много хора. Вместо това е по-добре да го прави, защото чувства, че е правилно да помогне. „Никой, дори екипът ми във „Фантастико“, не знае къде и дали дарявам“, казва Николов.

История от ученическите му години подсказва, че най-вероятно филантропията не му е чужда. На въпроса дали има преживяване, което го е докоснало и му е показало силата на дарителството, той казва: „Имам такова и го помня много добре. Бях в седми клас, когато училището ми реши да помогне на домове на сираци. Идеята не беше всеки от нас само да събере каквото може като дрехи и средства, а да отидем на място и да прекараме време с децата.“ Годината е 1991-ва и Николов пътува по няколко часа в посока до Петрич. Остава един ден с децата.

„Видях нагледен пример как живеят други деца. Нямаше как после да не продължа да мисля колко по-привилегирован съм със семейство, което ме обича и подкрепя. Реших, че не трябва да приемам всичко за даденост. Напротив, трябва да давам, когато имам такава възможност, и да съм съпричастен към проблемите на хората“.

Днес Владимир Николов има много задължения начело на „Фантастико“. Има обаче и такива, които сам си е избрал. Сред тях е да чете формата за обратна връзка от клиентите и да знае за всяко оплакване, съвет или въпрос от страна на пазаруващите във веригата. Освен мнението на клиентите Николов цени и това на екипа си. За целта имат вътрешен имейл по същи-те теми. Това му помага да ангажира колегите си в семейните ценности на компанията. „Във „Фантастико“ сме стигнали до убеждението, че решенията трябва да се взимат в екип. Когато някой взима еднолично решение и просто го спуска за изпълнение, това често води до грешки.“

Затова Николов многократно казва, че всички успехи на компанията – бизнес и филантропски, са плод на колективни усилия и желанието на всеки да допринесе. „Със сигурност има много неща, които да се подобряват в средата“, казва Владимир Николов. Той дава пример с околната среда и това как „Фантастико“, като верига за бързооборотни стоки, влияе на нея. И все пак „Фантастико“ се движи бързо към по-„зелен“ бизнес. Сред причините за това е семейството на Николов. Според него устойчивите политики идват като наследство, затова, ако „семейството го няма като ценностна система, няма как мениджърите да го създадат в корпоративна среда“.

Вярва обаче, че с добрия пример, подкрепата за културни и социални инициативи и новия фонд „Фантастико до теб“ помага на повече компании да преосмислят политиките си и да помагат на обществото.

 

Автор: Енея Георгиева, редактор във Forbes България

 

Още новини