Когато те води любопитството и желанието да се развиваш — Фантастико
Loader
100%

Когато те води любопитството и желанието да се развиваш

И тази година стажантската програма на ФАНТАСТИКО ГРУП „Екип Бъдеще“ насърчава и подкрепя развитието на студенти в корпоративна среда. Бъдещи професионалисти в сферата на финансите, психологията, човешките ресурси, маркетинга и логистиката работят през лятото във веригата, за да се завърнат в университета не само с повече практически умения, но и с по-голяма увереност.

Йоана Манева изучава „Психология“ в Нов български университет. С „Човешки ресурси“ решава да се занимава след срещата й с „Организационната психология“. Определя себе си като енергична във всекидневието и стриктна на работното място.  Стажът я поставя в ситуации, които я учат на търпение и точност: „Най-ценното, което научих е да приоритизирам, защото в отдела има много работа и е важно да структурираш правилните задачи. Освен това, научих да се адаптирам доста бързо. Придобих доста технически умения, благодарение на програмата, с която работим. Все още съм в административния отдел, като скоро предстои да се преместя в „Подбор на кадри“, където ще науча още нови неща“. Това, което я мотивира, е стремежът да научава нови неща и да се развива. Макар, да е бъдещ психолог, Йоана вижда себе си като част от екипа на ФАНТАСТИКО ГРУП в бъдеще: „Бих препоръчала на всеки бъдещ стажант да не се страхува и да не тръгва с нагласата, че ще се изложи или провали. Нека подходи с любопитство. Промяната и неизвестното винаги водят до тревожност, но съветът ми е да обърнат притеснението във вълнение“.

Именно вълнение виждаме в очите на Рая Шангова, която макар да е за първа година в УНСС, сама изявява желание за стаж. Работата й във ФАНТАСТИКО е първата й среща с корпоративната среда: „До момента не съм срещала много от практическата част на специалността, просто защото обучението ми е в много ранен етап, но знаейки план-програмата на специалността, съм сигурна, че много от нещата, които науча тук, ще ми помогнат да разбера и асимилирам по-добре материала в университета“. Стажът в областта на контролинга й препоръчва миналогодишен участник в програмата „Екип Бъдеще“: „Реших да не изпускам възможността и съм много щастлива, че го направих. Стажът ми започна в началото на месец юли и напълно оправда, дори надхвърли очакванията ми. Още от първия работен ден се чувствам страхотно в офиса, на място и усъвършенстваща се“. Рая вече познава процесите на работа благодарение на своя ментор, който я включва в работните срещи, възлага й конкретни задачи и й помага при изпълнението: „Когато научих, че всъщност ФАНТАСТИКО е българска верига, веднага проявих интерес към компанията. След като се запознах с историята на фирмата, исках да разбера повече за това как се развива подобен бизнес в сферата на ритейла и най-вече как се следят, управляват и анализират финансовите и нефинансовите показатели в бизнеса“. Рая ентусиазирано заявява, че би продължила работа във ФАНТАСТИКО след приключване на стажа, като окуражава всички бъдещи стажанти „да загърбят всичките си съмнения, защото липсата на опит и знания  няма никакво значение. Единственото, което се изисква е желание и инициативност“.

Точно тези две качества притежава Веселин Стоянов, който избира за старт на своето професионално развитие супермаркетите на ФАНТАСТИКО веднага, след като завършва средното си образование. В продължение на две години трупа опит в търговски обекти на веригата. Благодарен е за възможността да работи близо до дома и в добър екип: „Изградих добри колегиални взаимоотношения и създадох приятелства“. В момента Веселин е студент четвърта година в УНСС, където изучава „Бизнес логистика“. Ето защо решава да се възползва от програмата „Екип Бъдеще“, работейки в централната логистична база на веригата в гр. Елин Пелин.  „Беше ми предоставена възможност да премина през всички етапи на работа - от приема на стоки до спедицията. От моя ментор - Петър Мадаров, получавам насоки, професионални съвети и отговори на всички въпроси“, споделя Веселин и допълва: „Когато всички звена в логистичната база работят с внимание и отговорност, тя функционира по най-добрия начин. За мен е важно, че съм част от българска компания, която е добре позиционирана на нашия пазар. Радвам се, че ми беше предоставена възможност да проведа стажа си в логистичната база и да съм част от точно тази програма“.

Още новини