Колеги от екипа ни премериха сили в изпитанието VITOSHA 100 KM — Фантастико
Loader
100%

Колеги от екипа ни премериха сили в изпитанието VITOSHA 100 KM

Четирима колеги от екипа на ФАНТАСТИКО ГРУП се включиха в 41-та Обиколка на Витоша 100 км. Общо над 3200 участници премериха сили през изминалия уикенд в емблематичното състезание, което тази година е част от инициатива „София – световна столица на спорта“.

Те изпитаха себе си и преминаха извън зоната си на комфорт в някоя от двете дисциплини: 100 км планински маратон и 100 км колоездене. Маршрутът е разделен на 9 участъка, всеки от които е с дължина над 10 км и изпълнен с множество предизвикателства.

В първия ден на състезанието 100-километровото трасе предизвика уменията и силите на колоездачите. В отбора на ФАНТАСТИКО в тази дисциплина участваха Павлина Тодорова (специалист „Контрол фактури“), Христо Йорданов (зам.-търговски директор) и Владимир Кънчев (специален координатор „Строителство, експанзия и информационно обслужване“).

„Състезанието VITOSHA 100 KM е предизвикателство за духа и тялото на всички участници. Да завършиш това състезание само по себе си е постижение. Трасето, в по-голямата си част, е планински терен, осеян с камъни и доста кал. Колоезденето е детското ми хоби, което практикувам и до днес. Емоцията и адреналина бяха на макс. Отидох, карах, финиширах. Аз успях!“, казва Павлина Тодорова. „Най-трудното нещо е да продължиш, когато не са ти останали сили и си готов да се откажеш. Имах поне 3-4 такива момента. Терените бяха от всякакъв вид - от асфалтирани улици, през черни пътища в полето до тесни горски пътеки, стръмни изкачвания и спускания, огромни локви и много кал“, допълва Христо Йорданов. „За мен това не е състезание, а уникално преживяване. Да бъдеш над 10 часа в планината е истинско удоволствие и го препоръчвам на всеки. Тази година нямах достатъчно подготовка. Още изкачването, от старта до местност „Тихият кът”, беше истинско предизвикателство - имаше много изкачвания, имаше и много спускания. Теренът е предимно в гората, по билото на планината от южната й част, покрай язовир Студена и малко по асфалт през страхотното село Боснек“, обобщава Владимир Кънчев.

Тримата признават, че най-важният мотиватор в свръхизпитанието е подкрепата на другите в екипа. „Винаги е хубаво да имаш партньор в едно такова преживяване. Много по-лесно е, когато до теб има човек, с когото да си говориш и взаимно да се мотивирате. Също така и да те „побутне“ в труден момент“, споделя Христо Йорданов. „Най-трудното беше да се пребориш с мисълта да се откажеш, когато вече всичко те боли и нямаш сила. Един път прескочиш ли тази граница, започваш да чувстваш истинска наслада и удоволствие от красивите гледки.

Без да сме тръгвали заедно на старта, по едно време всички от ФАНТАСТИКО се озовахме един до друг. Това между 2500 участници да се съберем и да караме заедно е или пълна случайност, или нещо специално. С колегите си говорихме, мотивирахме, смеехме. Без тях преживяването нямаше да е и наполовина толкова хубаво“, допълва Владимир Кънчев. „Трябва да благодарим на ФАНТАСТИКО ГРУП, че застава зад различни спортни събития, в които с радост участваме“, казва Павлина Тодорова.

Ден по-късно, в 100-километровия планински маратон стартира колегата ни Александър Кюрчев. За 15 часа и 11 минути той успя да преодолее всички препятствия по трасето от старта на маршрута, през Владая, Кладница, Студена, Чуйпетлово, Ярлово, Плана, Бистрица и  Драгалевци до финалната права. „Винаги съм се занимавал със спорт. Обичам предизвикателствата, особено когато повечето хора не вярват, че мога да се справя. Преди 10 години бягах доста повече. Имах дори месец с 1000 км общо“, разказва Александър. За трети път участва в обиколката на Витоша. Признава, че трудностите и изпитанията по пътя са много.

„Стартирах добре, но след Боснек си дадох сметка, че ако не намаля темпото, няма да финиширам. На пункт Чуйпетлово не се чувствах добре и продължих с по-ниска скорост още 30 км. През деня бях доста по-добре и се раздадох в последния участък до финала. Това е моят район, там тичам и се чувствах като у дома си. Инатът е движещата сила“, допълва маратонецът в екипа ни.

VITOSHA 100 KM започва през 70-те години на XX век, когато в календарните планове на тогавашните туристически дружества се появява състезанието „100 километра за 24 часа” – първото наименование на Обиколката. Днес най-добрите изминават разстоянието бягайки за по-малко от десет часа, а съдии и помощници очакват състезателите на всеки подкрепителен пункт. Най-големите ентусиасти изминават разстоянието два пъти – веднъж с колело, и след това - бягайки.

Още новини