Facebook Pixel
Loader
100%

„Моите будители“ 2023: Успелите деца на България

Олимпийските отбори по природни науки и техните ръководители са в центъра на изложбата „Моите будители“, която беше открита тази сутрин в градинката пред Народния театър „Иван Вазов“ в София. Проектът разказва за успехите на млади хора, които мечтаят за открития и академични постижения, и за техните ръководители, които вдъхновяват за нови върхове в науката. „Моите будители“ се реализира за трета поредна година по идея на ФАНТАСТИКО ГРУП и има за цел да популяризира и подкрепя каузи в сферата на образованието и културата.

На церемонията за откриването на изложбата присъстваха и част от талантливите деца, спечелили медали за България през тази година. „Винаги съм искал да се занимавам с това, което обичам. И гледайки сега как всички са се събрали тук, съм щастлив, защото всеки един от нас е намерил това, в което блести и е успял да стане един от най-добрите в света“, заяви на церемонията Виктор Лилов, ученик от Софийската математическа гимназия, златен медалист по химия и носител на сребърно отличие по биология.

Само от началото на годината българските олимпийци по природни науки са спечелили 71 медала от престижни световни турнири, сред които международните олимпиади по математика, физика, химия, биология, лингвистика, география, информатика и астрофизика, както и редица европейски и балкански турнири.

„Вече 19 години всеки път се вълнувам, когато нашите медалисти развеят българското знаме на олимпийската сцена. И това е изключително вдъхновяващо“, сподели пред гостите на изложбата проф. Пенка Василева, ръководител на Националния отбор по химия.

Гост на церемонията беше създателят на платформата „Уча се“ Дарин Маджаров, който имаше специално послание към децата на България и олимпийците ни. „Искрени поздравления към всички състезатели и техните ментори. Много често казваме „тези момичета и момчета успяват, защото са талантливи“. Но всъщност те успяват, защото работят адски много, години наред. Талантливи хора – много, но нека не забравяме, че всеки един човек по света, който е постигнал нещо, го е постигнал благодарение на огромния труд“,  заяви Маджаров.

„За ФАНТАСТИКО ГРУП „Моите будители“ е един от най-ценните проекти. Защото дълбоко вярваме, че инвестициите в образование и култура са инвестиции за по-зряло, по-развито общество, за просперираща България“, заяви директорът „Корпоративни комуникации“ във ФАНТАСТИКО ГРУП Диана Йорданова. Тя благодари на всички, които са застанали зад каузата „Моите будители“! Компанията ще подкрепи дейността на Сдружението на олимпийските отбори по природни науки с 50 000 лв., като така общият размер на дарените средства по проекта вече е 150 000лв.

И тази година автор на фотографиите „Моите будители“ е известният фотограф Костадин Кръстев-Коко. „Тази година работата по изложбата беше по-различна за мен, защото хората, които участваха са млади хора, които може би са истинските съвременни будители. И най-хубавото е, че изложбата е на такова място, че ще я видят много млади хора и се надявам те да се вдъхновят от успехите и постоянството на олимпийците ни. Защото ключът към успеха е в постоянството“, категоричен е Кръстев.

Изложбата „Моите будители“ може да бъде видяна в следващите две седмици в Галерията на открито пред Народния театър. А специална видеопоредица разказва за усилията, времето за подготовка, емоциите при представянето на България и спечелването на медали за страната ни.

Още новини