Facebook Pixel
Loader
100%

Награда за подкрепа на библиотеките получи финансовият директор на ФАНТАСТИКО ГРУП

Главният финансов директор на ФАНТАСТИКО ГРУП Янислав Стойчев спечели престижното отличие в категория „Подкрепа за библиотеките 2023“ по време на Годишните библиотечни награди за 2023 г. Статуетките в 6 категории бяха връчени от Сдружение „Българска библиотечно-информационна асоциация” в навечерието на 24 май. Наградите са за изключителен принос на хора и организации към библиотечното дело в България.

Отличието си Янислав Стойчев получава заради подкрепата към Регионалната библиотека „Емануил Попдимитров“ в гр. Кюстендил. „Много благодаря за наградата. Възхищавам се на всички, за които това е начин на живот и призвание, а не просто работа, на всички, които се опитват да запазят вековната история в храма, наречен Библиотека“, каза Янислав Стойчев по повод наградата, връчена по време на церемония в Столичната библиотека.

Благодарение на негово лично финансово дарение беше създаден Краеведски център в библиотеката в родния му град. Изграждането на центъра е един от 19-те проекта, финансирани в първото издание на социално отговорната инициатива „ФАНТАСТИКО ДО ТЕБ“. Със средствата по проекта „Лечебни пътеки за тяло и дух – балнеология, изкуство, архитектура” са създадени специални видеа, табла и пощенски картички, които ще помогнат на децата в региона да се запознаят с историческите и природни богатства на Кюстендил. Целта на екипа на библиотеката е да възпитава гордост от богатството на родния край и по иновативен начин да предостави информация и знание за регионалното културно-историческо наследство.

В Краеведския център учениците имат достъп до богат фонд от книги за този край на България, както и да се докоснат до вестници на над 100 години – от периода след Освобождението до днес. Всички деца, които посетят библиотеката, могат да видят и 26 табла, свързани със значими личности и събития от Кюстендил и региона, а QR кодове върху тях водят читателите към богата библиографска информация.

Сдружение „Българска библиотечно-информационна асоциация” е доброволна и независима професионално-творческа организация, която обединява специалисти, които се стремят да усъвършенстват библиотечната и научно-информационната дейност и да издигнат престижа на професията. Организацията е основана през 1990 г. като Съюз на библиотечните и информационните работници в България. В момента ББИА има 1131 индивидуални и 82 колективни членове. Териториалните секции на асоциацията са 19, а тематичните секции – 9.

Още новини