От една касова бележка до Хакуна матата — Фантастико
Loader
100%

От една касова бележка до Хакуна матата

Няма как поне веднъж да не сте си припявали любимата фраза „Хакуна матата“ на Тимон и Пумба от едноименната песен във филма „Цар лъв“ (1994). Артистичното изпълнение на симпатичния сурикат и веселото диво прасе бързо се превръща в химн на щастието и започва да се тананика от устата на уста по целия свят. Замисляли ли сте обаче какво означава „Хакуна матата“?

Нямай грижи

От суахили „Hakuna matata“ буквално се превежда „нямай грижи“, „освободи се от всякаква тревога“. А в Африка, и най-вече в Занзибар, отдавна фразата се е превърнала в запазена визитка на местните пред туристите и се употребява в смисъл „няма проблеми“. Почти няма минута, в която, ако си на почивка там, да не чуеш „Хакуна матата“ от домакините. Фразата илюстрира философията на живот за хората на острова, които в типичния си стил не бързат за никъде, вършат всичко бавно, спокойно и се наслаждават на живота край палмите, тюркоазените води на Индийския океан и белите пясъци на плажа. Изразът се използва и сред европейците, където е станал част от младежкия жаргон и ни напомня да живеем без грижи и да забавим темпото.

След коледното пазаруване – джапанките в сака

Съвсем скоро „Хакуна матата“ на плажа в Занзибар ще запее и Ростислав Димитров от София. Докато в последните дни на годината пазарувал за коледната трапеза в супермаркет „Фантастико“ в кв. „Хаджи Димитър“, видял, че във веригата тече специална коледна кампания „Усети почивката“. За да участва, трябвало да пазарува за минимум 50 лева и да регистрира касовата си бележка на сайта www.fantastico.bg. Така се включил в надпревара за над 90 награди, сред които смартфони, безжични слушалки, електронни четци, екшън камери,  кафемашини и дори почивка в Занзибар. Ростислав прегледал условията, видял списъка с награди и, след като напълнил количката с продукти, решил да участва в томболата. „Всичко стана от телефона. Първото нещо, което направих като се качих в колата след пазаруването, беше да регистрирам касовата бележка“, разказва клиентът на веригата. Допълва, че по принцип не разчита на късмета си и не вярвал, че ще е сред печелившите. В първите дни на новата година обаче получил изненадващо обаждане с новината, че скоро ще лети за Занзибар, защото е големият победител в томболата на ФАНТАСТИКО. „Все още не мога да повярвам. За тази награда участвах само с една касова бележка, но се оказа най-печелившата. Не съм очаквал, че мога да спечеля, все пак шансът беше много малък. Може да звучи смешно, но се надявах или на слушалките, или на графичния таблет“, разказва късметлията. Този касов бон се превръща в билет за почивка за двама на екзотичния остров. Ростислав ще сподели наградата със своята половинка.

Усети почивката

„Дори не знаех къде се намира Занзибар“, споделя Ростислав. Досега е пътувал предимно в съседните държави – Гърция, Турция и Северна Македония. Сега обаче ще посети острова на подправките и родно място на Фреди Меркюри, където ще забрави за студените зимни дни в София. И вместо да чисти снега от колата и да се навлича с три ката дрехи, съвсем скоро ще се наслаждава на приказните гледки в Занзибар. „Непрекъснато гледам нови и нови неща за там. Посъветвахме се с Google – кои интересни места могат да се разгледат, какво може да се прави. Има гмуркания, сафарита, много красива природа“, разпалено разказва Ростислав. Той работи в ИТ сферата и споделя, че има малко време за пътувания и приключения. „По принцип съм, меко казано, работохолик. Работя повече, отколкото трябва, но сега ще получа заслужена почивка“, допълва победителят в кампанията „Усети почивката“ на ФАНТАСТИКО.

Удоволствието от пазаруването

Докато прави плановете за Занзибар, Ростислав отново прави покупките за дома си от ФАНТАСТИКО. Поне веднъж седмично пазарува от супермаркета в кв. „Хаджи Димитър“, който му донесе и мечтаната почивка. „На първо място ми е удобно като локация, персоналът е винаги мил и любезен, има добри промоции“, споделя късметлията преди да запее „Хакуна матата“ в Занзибар.

 

 

Още новини