Пътят на Jeremy? от гараж в Каварна, до турнето с Queen и рок оазиса в Дубай — Фантастико
Loader
100%

Пътят на Jeremy? от гараж в Каварна, до турнето с Queen и рок оазиса в Дубай

Работили сме какво ли не, докато станем разпознаваеми, но вкусът ни за авторска музика винаги ни е събирал с правилните хора, казва китаристът Ташо Колев. 

 

къси гащи, морска сол в момчешката си усмивка и сочна връзка магданоз, която развява над главата си, за да ни покаже къде да паркираме – такъв е първият ми спомен от Ташо Колев, китарист и част от ядрото на Jeremy?. Запознахме се пред ресторанта на семейството му край плажа в Каварна и след аварийна спирка в смесен магазин в Шабла, за да наваксам с долнище на бански, чух групата на живо в кичозната сувенирна джунгла на Златни пясъци. Годината беше 2015 г., малко след пика на Fake Fruits – сингълът, който ги изстреля на върха на родната клубна сцена с такава инерция, че за един припев време вече имаха насрочено европейско турне и изострен апетит към музиката им в Англия. Шест години по-късно Jeremy? имат два успешни албума и турне с Queen зад гърба си, а когато видя тяхна фотосесия винаги питам за номера на фризьора им. С Ташо пием кафе часове, след като са се върнали от Дубай Експо 2020, където са свирили по покана на българския павилион на изложението. Изкарали са уикенд в среда, наподобяваща декори на „Междузвездни войни“, били са гвоздей в международната програма на един от фестивалите в изложението за технологии и иновации. И току що бяха получили суперлатив от организаторите по имейла: „Всички още говорят за звука и вашето шоу!“.

„Изложението продължава шест месеца и е супер футуристично и мащабно. Всяка държава си има павилион и на българския свириха гайдари. Изключителни колеги! Ние обаче бяхме част от най-големия фестивал сред паралелните шоу програми – Beat Festival, който събира артисти от цял свят. От 12 градуса тук кацнахме на 40 там. Страшно приключение!“, разказва Ташо. Комплиментите от рок оазиса в Дубай са следствие от години на спартански усилия, лишения, воля и здрава работа, която изкарва една ученическа група от гаража в Каварна към голямата сцена. Jeremy? стъпват на нея с авторска музика и периодите, в които им се налага да живеят на солети и кисело мляко, не успяват да ги изтласкат в коловоза на банда за сватби и погребения. С фронтмена им Ерсин Мустафов избират да имат лице, и то да не е скрито зад комерсиалния параван на кавърите. „Това е тънка граница, която малко артисти са успели да прескочат. Моментът, в който се оказваш сам, нямаш пари, а липсата им ти затваря вратите към всичко останало – пътешествия, места, хора, размах на действие. С Ерсин от самото начало имаме уговорка: музиката е нашето нещо, ще я правим, както я усещаме, и ще стигнем до края на пътя, където и да той. Работили сме какво ли не, докато станем разпознаваеми, но вкусът ни за авторска музика винаги ни е събирал с правилните хора в точния момент.“, казва Ташо.

Да работиш здраво за мечтата, която надскача трудностите по пътя, е философия, събрала Jeremy? с ФАНТАСТИКО. Групата е сред посланиците на кампанията „Събира ни вкусът“, с която веригата празнува 30-годишнината си. В основата на компанията е семейство, което обожава рока, и паралелно с магазините създава един от най-добрите музикални клубове в София. Jeremy? вече са се отчели за бис на сцената на Joy Station, a в един от супермаркетите на веригата по време на снимки на специален проект успяват да съчетаят нощния шопинг с игра на джаги. „Събира ни вкусът към живота, приятелството и енергията, когото сме заедно на сцената! Когато си честен със себе си и обичаш това, което правиш, никога не можеш да сбъркаш!“, казва Ташо Колев.

Една от знаковите срещи за бъдещето на Jeremy? е с Димо Стоянов, който след новогодишен концерт на P.I.F. на площада в Каварна попада в техния гараж-репетиционна. По негова покана влизат в студио в София и записват няколко авторски парчета. Димо ги чува и казва: „Пичове, готови сте за голяма сцена!“. „Той ни даде крила и сила. Започнахме в „О! Шипка“, станахме част от Seattle Night – партитата, запознахме се с Мартин Михайлов – тогава барман, впоследствие управител на „Строежа“. Той ни подаде ръка и много преди да започне да ни менажира ни даваше шанс да свирим, първо пред пет човека, после пред 20, накрая пред 500.“

През 2016 г. с Краси Тодоров (клавишни), Емилиян Бонев (бас) и Росен Ватев (барабани) изживяват аналога на холивудската мечта в музиката – избрани да подгряват Queen за цели три концерта от европейската им обиколка, в Полша, Румъния и България. След всеки саундчек при тях идва легендарния Брайън Мей. Тих, великодушен и аристократично скромен. „В Букурещ денят беше адски горещ и той сподели, че е свирил ужасно зле, че ръцете му се плъзгат по струните заради влагата, че се е почувствал конфузно на чек. Никой от нас не беше забелязал гаф, всички бяхме омагьосани от космоса, който създава със звук и харизма“, спомня си Ташо. „Сподели, че харесва началото на песента ни King Kong, било много ударно и зарибяващо. Невероятен човек! Имахме изключителната привилегия да го срещнем и да разберем, че въпреки статуса се вълнува от същите неща като нас, прави същите грешки, и е останал здраво стъпил на земята.“

 

Още новини