Facebook Pixel
Loader
100%

Посланичката на Италия в България: Благодаря за това отлично сътрудничество

Имаме удоволствието да Ви представим едно специално интервю с посланичката на Италия в България - Н. Пр. Джузепина Дзара, по повод инициативата "Италиански дни във ФАНТАСТИКО". Кое прави италианските храни и напитки толкова популярни по целия свят и кои са любимите за г-жа Дзара български ястия - всичко това и още важни и любопитни теми в следващите редове.

Ваше превъзходителство, благодарим Ви за отделеното време за това интервю! За втора поредна година се провеждат „Италиански дни във ФАНТАСТИКО“, една инициатива, организирана в сътрудничество с Италианска търговска агенция, като търговската верига ще предложи над 800 продукта от над 80 различни италиански производители и доставчици. Кое прави италианската храна и напитки толкова популярни в целия свят?

На първо място бих искала да Ви благодаря за това отлично сътрудничество, което позволява популяризирането на високо ценените в България италиански продукти, и бих искала да Ви поздравя за успеха на Вашата търговска дейност, чието зараждане си спомням от времето на моя първи мандат в България.

Вярвам, че италианските продукти са популярни, защото са преди всичко вкусни и изразяват италианския начин на живот, който много се харесва. Те са свързани с територията и следователно са много разнообразни, тъй като географските характеристики на Италия обхващат различни климатични зони, равнини, морета, езера, хълмове и планини, а и заради историята, която е смесица от различни, повече или по-малко древни, култури, понякога много далечни една от друга, но обединени от страстта към храната като израз на идентичността. Италианските продукти са също така здравословни, защото са резултат от една дълга традиция, която винаги е избирала иновативния подход, за да предостави най-доброто качество, доколкото за италианците храната не е само необходимост, но и начин да прекарват времето си заедно и да живеят добре. Неслучайно броят на продуктите със защитен произход в Италия е много голям.

Кои са Вашите любими ястия от италианската кухня?

Както казах, местната и регионалната кухня в Италия са много богати, много вкусни и много разнообразни, и ако трябва да избера ястия от тях, със сигурност ще заложа на онези, които ми напомнят вкусовете и ароматите от детството или от важни и щастливи моменти или такива, свързани с празници: не знам, но уханието на рагу в неделя сутрин (това е един „значим“ сос от доматено пюре и избрани парчета месо, който се готви с часове и с който се подправят макароните), или сос ­„дженовезе” (бял сос, приготвен от месо, накиснато в сладък лук, с който се подправят „канделе” - вид паста). Също и неаполитанската пастиера, типичният великденски сладкиш, направен от маслено тесто, рикота и захаросани плодове. Или печен пай с аншоа, хлебни трохи и риган, по възможност с аншоа от менаика, която вече се лови от много малко рибари в Чиленто. Пармиджаната с патладжан или биволската моцарела от региона Кампания, която не бива да се съсипва, като й се добавя зехтин или сол, както често виждам да правят... Хубавото на италианската кухня е, че едни от най-вкусните ястия изобщо не са сложни, макар да има региони като Пиемонт или Сицилия, където регионалната кухня достига значителни висини по своята сложност.

В рамките на тази инициатива ФАНТАСТИКО си партнира с Италианска търговска агенция. Как Вие оценявате това партньорство и до каква степен то помага на потребителите да опознават огромното разнообразие от продукти на европейския пазар?

Считам, че това сътрудничество е наистина от значение, за да достигнем до потребителите и да представим продукти, които може да са все още малко познати, и които могат да обогатят трапезата с нови вкусове и нови идеи. Днес потребителите са по-осъзнати и по-взискателни, и е важно да имат възможността да се запознаят с продуктите и с онези техни характеристики, които ги отличават.

В последните години се коментира въпросът дали има двоен стандарт по отношение на качеството на продуктите в различните европейски страни. Има ли разлика в качеството на италианските продукти за българския пазар, спрямо други европейски страни?

Честно казано, смятам, че няма разлика: освен някои предпочитания на българските потребители към определени продукти, виждам, че тук, в България, италианските продукти са винаги с отлично качество, от висок клас и смятам, че това се дължи от една страна на факта, че според мен в България, страна, която винаги е била голям земеделски производител и където има важни италиански инвестиции в селскостопанския сектор, се обръща голямо внимание на качеството и автентичността на продуктите, и от друга страна, защото се увеличи присъствието на сериозни вносители и дистрибутори в региона.

Във ФАНТАСТИКО винаги се стремим да предложим възможно най-голямо разнообразие от продукти, както от български, така и международни производители, което в годините направи клиентите ни много взискателни. Смятате ли, че това е един от факторите за повишаване на конкуренцията между производителите, а от там и на качеството на хранителните продукти?

Разбира се: голямото внимание към качеството и здравословния начин на живот спомагат за по-добрия подбор на продуктите и за налагането на качествените предложения. Ние сме и това, което ядем и не трябва да правим компромис с качеството. Произхождам от семейство на дълголетни хора, които винаги са превръщали събирането около трапезата в момент на голяма радост и споделяне, учейки ме, че да се храним добре, умерено, да предпочитаме качеството пред количеството, означава да обичаме себе си.

Какви са последните данни за интереса към италианските продукти в България?

Търговските отношения между Италия и България продължават да бъдат стабилни и да се развиват. В хранително-вкусовия сектор, особено през последните години, се наблюдава ръст, което потвърждава големия интерес на средностатистическия потребител към италианските продукти: италианският износ в България за 2021 г. на храни, напитки и селскостопански продукти възлиза на 209 млн. евро. Италия е основният доставчик на кафе за България. Вносът на италианско кафе тук регистрира положителна тенденция през годините и италианското еспресо вече се предлага почти навсякъде, предоставяйки на клиента забележително разнообразие от марки.

Италия е на първо място и по внос на зехтин в страната с пазарен дял от 46,3%. Гърция е на второ място с едва 14,8%. През 2021 г. Италия достигна второ място като страна доставчик на вино с пазарен дял от 27,3%, предхождана само от Франция. Други важни продукти, внасяни от Италия, са тези, които отличават страната ни по света със своето качество: паста, сирена, плодове и зеленчуци, месо.

А Вие вече имате ли любимо българско ястие?

Познавам България от години и съм имала възможността да оценя достойнствата на местната кухня и регионалните продукти. Имам някои предпочитания: тъй като идвам от планински район в Италия, производител на отлични млечни продукти, ми харесва много баницата. Обожавам също лозови сарми, кюфтета и кебапчета, кьопоолу, агне по гергьовски. Но не мога наистина без вашето кисело мляко, което от повече от двадесет години е неизменна част от моята закуска.

 

Още новини