Ръст на възнагражденията с 35% за две години — Фантастико
Loader
100%

Ръст на възнагражденията с 35% за две години

ФАНТАСТИКО ГРУП отчита малко над 35% увеличение на възнагражденията за екипа си за последните две години. Компанията надгражда пакета социални придобивки и създава специални програми за подкрепа и възможност за кариерен старт на студенти и ученици. Повече за тези програми, както и за възможностите за работа във веригата сподселя пред в."24 часа" Антоанета Методиева, директор „Човешки рекурси“ в компанията.

Г-жо Методиева, през юли ФАНТАСИТКО ГРУП ще направи поредно увеличение на заплатите за служителите в супермаркетите и логистичната си база. Каква e промяната този път и колко ще се увеличат доходите на работещите във веригата?

Стремежът ни е колегите в екипа да се чувстват сигурни и спокойни, въпреки предизвикателствата, пред които сме изправени през последните години. За периода юни 2021 – юли 2023 година имаме три етапа на увеличение на възнагражденията, като общото средно увеличение за работещите във ФАНТАСТИКО ГРУП е с 35,27% с включени ваучери за пазаруване. От 1 юли тази година е в сила третото увеличение за екипите в супермаркетите и логистичната база, което е средно с 9%. В момента стартовите възнаграждения за служителите в супермаркетите са от 1675 лв. до 3055 лв. (бруто) в зависимост от позицията и отговорностите. Стартовото възнаграждение за една от най-масовите позиции „Касиер-аранжор“ е 1740 лв. (бруто) или 1350лв. (нето).

В Елин Пелин вече е в ход изграждането на нова логистична база за охладени стоки. Кога ще започне формирането на екип и какви са възнагражденията за работещите в логистиката?

Разбира се, едно от ключовите звена за нас е логистиката, без която компанията не би могла да съществува. Стартовото възнаграждение за складовите работници е 2 036 лв. (бруто) или 1580 лв. (нето). Тук отново има различни позиции и отговорности. В зависимост от компетентността и представянето заплатите варират, като средният размер за това звено от компанията е 2 755 лв. (бруто). Очакваме новата логистична база да започне да функционира през 2024 г. Съвсем скоро ще започнем назначаването на новите колеги, за да имат достатъчно време да се адаптират и да преминат съответните обучения. Вярваме, че ще успеем да привлечем хора, които ще се чувстват добре, ще работят с нова и модерна техника, в сигурна и приветлива работна среда, в един много сплотен екип.

Има ли разширение на обхвата на допълнителните придобивки?

Не спираме да търсим различни възможности за разширяването на пакета социални придобивки и първо искам да споделя най-новата. От този месец колегите ще могат да се възползват от карта ЗНАНИЕ+ – първата социална придобивка в България с фокус върху знанието, културата и изкуствата. Всеки притежател на картата получава отстъпки при посещения на театрални представления, музеи, галерии, при пазаруване от книжарници, чуждоезикови школи, академии за професионално и личностно обучение, както и центрове за творчески занимания. Компанията поема 50% от стойността на годишния абонамент. Разбира се, пакетът от придобивки включва инициативата „С грижа към теб“, която надгражда допълнителното здравно осигуряване и предоставя безплатни медицински прегледи и изследвания за някои от най-често срещаните заболявания; карта за отспъки за всички обекти на компанията (супермаркети, боулинг зали, ресторанти, клуб JoyStation), ваучери за пазаруване за празници; карти за фитнес на преференциални цени; подаръци при раждане на дете и при пенсионеране; един ден допълнителен отпуск за специалните лични моменти. Колегите, които ни препоръчват нови служители, получават бонус 500лв. по програмата ни „Доведи приятел“. Имаме допълнително възнаграждение за добро представяне - „Служител на месеца“, както и финансови бонуси за постигнати резултати.

Тази година стартирахте две инициативи, насочени към младите хора – за учениците „Фантастично лято“ и за работещите студенти „Фантастичен семестър“. Младите хора ли са тези кадри, към които се стремите най-много?

Симбиозата между различните поколения в колективите и разнообразието на работното място са част от факторите, които правят работата още по-ефективна. Когато на едно място работят хора от различни възрастови групи, се постига баланс между опита и младостта, а атмосферата е най-близо до семейната. Работата възпитава чувство за отговорност у младите хора, дава им увереност и самочувствие. 116 ученици работят в момента в компанията, като 63-ма от тях се включиха в програмата „Фантастично лято“. Щастливи сме, че за повечето от тях ФАНТАСТИКО е първо работно място, а това прави взаимоотношенията ни още по-силни на емоционално ниво. В момента деца от две столични училища провеждат практическо обучение в наши търговски обекти в присъствието на техни преподаватели. Впечатленията ни са наистина много добри от тези будни и любопитни млади хора, за които търговията е изключително интересна сфера. Партньорството по линия на дуалното обучение е също много ползотворно.

60 студенти, които са част от екипа на ФАНТАСТИКО ГРУП, вече получиха финансова подкрепа за заплащане на образованието им по програмата „Фантастичен семестър“. Тази инициатива цели да помогне на студентите, като освен допълнителните средства, им предоставя възможност за гъвкаво работно време, съобразено с учебната програма и работа в търговски обект, близо до мястото, където живеят или учат.

Кое за Вас, като професионалист в областта на човешките ресурси, е най-важно във взаимоотношенията работодател – служител?

За мен най-важни са откритата комуникация и доверието. Когато сме откровени един към друг, даваме  своевременно обратна връзка и изпълняваме отговорно задълженията си,  атмосферата е позитивна, успехите са по-големи, но най-важното – идваме на работа с желание.

 

 

Още новини