Супермаркети от ново поколение — Фантастико
Loader
100%

Супермаркети от ново поколение

Мащабни проекти с уникален дизайн и нови технологии. Така продължава експанзията на търговска верига ФАНТАСТИКО. Тази година компанията ще открие най-мащабния си търговско-развлекателен комплекс в Перник и ще изгради свой супермаркет в Ботевград. С какво тези супермаркети ще бъдат по-различни и какви инвестиции прави компанията, за да щади природата? Отговор от Христофор Спасов – директор на Дирекция „Поддръжка и екслоатация“ във ФАНТАСТИКО ГРУП. Той е завършил „Автоматизирани системи за управление“ и „Икономика“ в Москва, както и „Организационна психология“ в СУ „Св. Климент Охридски“. Има дългогодишен опит в поддържането на офисни сгради клас А в чужбина, както и на търговски центрове у нас. В момента голямото му предизвикателство е оптимизацията на разходите и ефективността на системите в супермаркети ФАНТАСТИКО.

Г-н Спасов, през тази година ФАНТАСТИКО ще открие два нови обекта в Перник и в Ботевград. Успоредно с това обновявате съществуващите супермаркети. Какво да очакват клиентите?

Освен дизайна на новите обекти, който е много оригинален не само за този тип обекти в България, но и в Европа, новото е, че се въвеждат технологии от най-висок клас. Тук визирам строителните материали, облицовъчните, изолационните, самата конструкция на обектите и инженерните системи в тях. Всички системи се инсталират със стремеж да са максимално ефективни и съобразени със световните еко-иновации.

Кои са онези системи в новите обекти, които са ключови за енергийната ефективност?

Системата, която в момента е с максимален ефект, е хладилното оборудване, което в последните няколко обекта работи на CO2, вместо на фреон. За момента това е най-модерната технология в Европа за хладилно оборудване. Предимството е, че при равна ефективност на работата на самата система, спестява до 30% от разхода на енергия. Другото предимство е, че хладилният агент CO2 е безвреден за атмосферата. През последната година използвахме доста варианти за оптимизация и на климатизацията. Открихме решения, които се оказаха много успешни. Автоматизирахме част от процесите и постигнахме 14% намаление на разхода на електроенергия. Разбира се, няма да спрем до тук. Продължаваме да работим за оптимизация на разходите на ресурси без да нарушаваме комфорта на клиентите и работещите в обектите. По отношение на водата мога да кажа, че разходът в обектите на ФАНТАСТИКО е много нисък. Това е постигнато още преди години с монтаж на определени детайли във ВиК системата и, въпреки сериозната дейност на кулинарните щандове и кафетериите, разходът на вода е нисък, без това да е за сметка на хигиената – напротив. Използва се толкова вода, колкото е необходимо, без да се разхищава този безценен природен ресурс. Започнахме да следим и евентуални течове във възлови помещения, защото, все пак, аварии се случват, но така сме организирали работата си, че при евентуална авария за минимално време можем да я идентифицираме и да реагираме. Това също е един от начините да пестим от разхода на вода, защото един теч е загуба.

Тези автоматизирани системи, които са въведени по отношение на разходите на енергия и вода улесняват ли работата и на работещите в супермаркетите?

Със сигурност се спестява човешки ресурс, автоматизираните процеси са облекчение за колегите в търговските обекти и те могат да се концентрират върху основната си дейност – обслужването на клиентите, вместо да мислят например дали е топло или студено. Тези неща се индикират автоматично и ние ги виждаме дистанционно. Това спестява работа и на нашите технически екипи, но най-важното, осигурява необходимите условия за съхранение на стоките и подходяща атмосфера в обектите. Разбира се, усещането за комфорт е субективно, но чрез автоматизацията на системите комфортът в търговските зали за клиентите и за колегите, според мен, е възможно най-доброто. Не правим компромиси с условията в търговската зала, не правим компромиси със съхранението на стоките (изложени или складирани).

А как се осигуряват подходящи условия за различните продукти – за риба и за шоколад  оптималната температура е различна?

Това се залага още при проектирането, преди изграждането на супермаркетите. Предварително се знае колко плюсови, колко минусови камери ще има. Хладилната част на складовете се следи дистанционно, няма нужда от човек, който да следи колко градуса е в камерата, трябва ли да се промени нещо. Разбира се, имаме постоянна обратна връзка от колегите, които се занимават с контрола на стоките и ако е необходимо, променяме параметри. Параметрите на климатизацията на секторите с шоколадови изделия например се наблюдават отделно. 

По какъв начин досегашният опит по отношение на енергийна ефективност служи за проектирането на новите обекти?

Още при планирането на обекта участваме в консултациите с колегите от дирекция „Строителство“ и подизпълнителите и така всички възможни подобрения се залагат. Данните от внедрения „Енергиен мениджър“ в най-новите обекти ни помагат предварително да заложим оптималните мощности на оборудването, тъй като това е най- точната „полева“ информация. От друга страна се стремим да надградим и да подобрим това, което вече сме постигнали като оптимизация и ефективност на процесите. Всички нововъведения са синхронизирани и това ще даде още по-добър ефект в новите обекти. Проектът в Перник е феноменален и добър пример за всичко направено.

Защо?

Той е нещо невероятно като изпълнение - изключителна сграда, много добре обмислена, много добре се изпълнява и като архитектура, и като вътрешна организация. А в Ботевград локацията и моментът за изграждане на такъв тип обект в града са много подходящи и смятам, че супермаркетът там отговаря на всички нужди на жителите.

Има ли ФАНТАСТИКО политика по отношение на рециклирането на отпадъците?

Абсолютно всички отпадъци се събират разделно. Имаме цял екип, който се занимава с това. Работим с фирми, които рециклират отпадъци, в постоянен контакт сме с нашите партньори, които са специализирани в областта на оползотворяването на отпадъците. Много сме внимателни в това отношение, защото за нас е важно какво се случва с отпадъците, а хубавото е, че сме подложени и на сериозен граждански контрол. Фирмите, чиито услуги използваме за извозването на отпадъците са утвърдени имена в бранша. Ние събираме отпадъците разделно във всеки обект и сме абсолютно сигурни, че нещо, което може да се рециклира, то се рециклира - 100% от хартиените отпадъци, картоните, полиетиленовите отпадъци, батериите и леките метали.

За ФАНТАСТИКО е запазена марка богатото озеленяване. Навсякъде ли се инвестира в растителност?

Навсякъде, където територията около съответния супермаркет позволява. Инвестицията в озеленяване е една много сериозна инвестиция, от която не се пести. Тя не се прави еднократно, растенията се поддържат целогодишно и това е видимо за всички. Ако се върнем на темата за пестене на ресурси, поливните системи са съвременни и икономични. Освен това, във всички обекти, в които има възможност, поставяме на паркингите зарядни станции за електромобили. При повечето обекти имаме и специално обособени стойки за велосипеди, за да може да стимулираме ползването и на този тип транспорт. С нетърпение очакваме и водородните станции, но засега това е в бъдеще време.

Гледате ли към технологиите на бъдещето?  

ФАНТАСТИКО е компания с визия и стратегия за развитие с хоризонт за години напред. Грижата за средата, в която живеем, е ключова за нас. Това, което е постигнато в самите обекти, най-просто казано, е значително по-чист въздух, отколкото въздухът на улицата. Минимизирането на вредните емисии и отпадъците са сфери, в които се инвестира без компромиси. Организиран е транспорт за служителите на няколко обекта, което спестява движението на стотици автомобили. И тъй като науката непрекъснато предоставя данни за това какви материали е добре да използваме, какви мерки трябва да предприемем, нашият стремеж е да сме в крак с тенденциите за устойчиво развитие. Наша отгворност е да пазим околната среда.

 

 

Още новини