Facebook Pixel
Loader
100%

Ценим индивидуалния принос на всеки

Успехът на „Фантастико“ е успех на всеки един от нашите 3400 колеги. За нас е важно всеки в екипа да се чувства удовлетворен на работното си място и едновременно с това да има пълноценно свободно време и личен живот. Затова продължаваме високо да ценим индивидуалния принос на всеки и не спираме да надграждаме усилията си, които водят до личностно и професионално развитие. Какви са актуалните ни политики и програми, насочени към хората в екипа, сподели вицепрезидентът на ФАНТАСТИКО ГРУП Валентина Божева пред "КАРИЕРИ". Цялото интервю – прочетете в следващите редове.

Как интегрирате принципите на човешкия потенциал в стратегията си и какви промени предприемате, за да утвърдите културата, ориентирана към хората? Какви са основните ви цели в този контекст?

Грижата за екипа е основен приоритет за нас. В корпоративната ни култура са силно застъпени индивидуалното отношение и подход към всеки в екипа. Хората са в основата на нашия успех и вярваме, че взаимоотношения, в които водещи принципи са уважението и зачитането на личното достойнство, са ключът за утвърждаване на култура, ориентирана към екипа. За нас е важно всички колеги да се чувстват удовлетворени на работното си място и едновременно с това да имат пълноценно свободно време и личен живот. Насърчаваме многообразието и създаваме възможности за обучение и кариерно израстване. Непрекъснато надграждаме пакета от социални придобивки, подобряваме работната атмосфера и се стремим да предлагаме мотивиращи възнаграждения. Знаем, че връзката с всеки един в екипа е изключително важна, затова и колегите имат възможност за директен и бърз контакт с мениджмънта на компанията чрез специално създаден имейл, както и чрез възможност за лични срещи.

Имате ли конкретни програми, с които затвърждавате грижата си към хората?

Когато преди години решихме да направим нещо специално за хората в екипите ни, водещо беше тяхното благополучие. Така се създаде програмата „С грижа към теб“, чиято цел е подкрепа на физическото и емоционално благополучие на всеки в екипа. В рамките на инициативата в продължение на 3 години са проведени над 7 хил. безплатни медицински прегледа и изследвания за най-често срещаните заболявания при жените и мъжете (профилактика за рак на гърдата, за рак на простата и др.). През 2023 г. инициативата беше надградена с възможност за семинари, походи в планината, пейнтбол, картинг състезания, футбол, йога и танци. Наскоро създадохме вътрешен фонд за здравна взаимопомощ „Подкрепи колега“, в който се включиха над 1000 колеги, а компанията удвоява събраните от тях средства всеки месец. Вече имаме редица подпомогнати работещи или членове не семействата на наши колеги, които имаха нужда от финансова помощ за оперативни интервенции. Активно развиваме и програмите ни, които стимулират кариерния старт и развитие на ученици и студенти – „Фантастично лято“, „Фантастичен семестър“ и „Екип бъдеще“. Част от усилията ни, насочени към грижата за екипа, са и социалните придобивки, които предоставяме: месечните ваучери за храна, ваучери за празници, както и картите за отстъпки за всички наши обекти – супермаркетите „Фантастико“, ресторантите MyChoice, клуб JoyStation и боулинг залите MegaXtreme. Осигуряваме безплатен служебен транспорт за хората, които пътуват от друго населено място. Всеки в екипа получава отстъпка при ползване на карта за спорт. На преференциални цени колегите ни могат да се възползват от карта „Знание+“ с фокус върху знанието, културата и изкуствата. Даваме възможност колегите да закупят за своите деца абонамент за образователната платформа „Уча.се“ на преференциална цена. Отбелязваме с подаръци и ваучери за пазаруване специалните моменти, като раждане на дете или пенсиониране.

Каква е ролята на лидерите във „Фантастико груп” при укрепването на културата, ориентирана към хората? Какви усилия полагате за развитие на лидерските качества в тази насока?

За нас е важен приносът на всеки един и правим всичко възможно да мотивираме тези, които показват желание и качества за израстване. В компанията има десетки примери за кариерно развитие на колеги, започнали от най-ниски позиции и стигнали до мениджърски позиции. В края на март проведохме и първата в историята ни годишна стратегическа конференция, която събра над 400 души от лидерски екип на компанията, защото за нас е важно всички колеги да са детайлно информирани за ключовите приоритети и стратегическите проекти, които предстоят в следващите години. Под мотото „Успехът сме НИЕ“ за пореден път подчертахме, че успехът на "Фантастико" e успех на всеки един. Стремим се да развиваме лидерски умения в колеги на различни нива и чрез редица обучения. Всяка година провеждаме „Лидерска академия“, в която обучители са най-добрите професионалисти в компанията: управители на супермаркети, регионални мениджъри и специалисти по човешки ресурси. На разположение на колегите е и корпоративна дигитална платформа, чрез която се провеждат онлайн обучения. Развиваме и менторска програма, която включва обучения, провеждани от най-добрите професионалисти в съответния отдел или търговски обект на компанията. Професионалистите от различните дирекции в компанията редовно получават допълнителни обучения за повишаване на квалификацията. Сред темите на обученията са: „Ефективна комуникация“, „Делегиране на задачи“, „Мотивация на екипи“.

Как отговаряте на нарастващата нужда от гъвкавост в работните модели? Как създавате условия, които подпомагат баланса между професионалния и личния живот на своите хора?

През последните години не спираме да инвестираме в активности, които да гарантират пълноценно свободно време за хората в екипа, време за себе си и за семейството. Като начало всеки колега получава допълнителен ден отпуск за личните си моменти. Организираме и редица инициативи за постигане на баланс между работата и личния живот. Вече споменах, че надградихме Уменията на хората стават основен приоритет до 2030 г. програмата „С грижа към теб“. Отделно организираме празници за децата на нашите колеги, тренировки по мини футбол за децата. Гордеем се с успехите на футболния отбор на „Фантастико, който е изцяло подкрепен от компанията. За голяма част от позициите в супермаркетите има възможност за различни динамични варианти за работни графици. Неслучайно много студенти предпочитат „Фантастико" за свое работно място, тъй като графиците им са съобразени с ангажиментите им в университета и могат да преценят дали да работят на пълен работен ден, на 6 или 4-часов работен ден. Студентите при нас получават 600 лв. финансова подкрепа за всеки записан семестър по програмата „Фантастичен семестър". Много от нашите управители са започнали работа при нас именно като студенти на 4-часов работен ден и с времето са се развили. Стремежът ни е всички да бъдат професионално удовлетворени без това да нарушава баланса в личния им живот, защото сме убедени, че щастливите хора са по-мотивирани и по-креативни.

Как измервате и оценявате ефективността на политики и инициативи, свързани с удовлетвореността на работещите?

Разбира се, за нас е много важно да получаваме обратна връзка от нашите колеги и затова всяка година провеждаме проучвания за удовлетвореността. Данните от последното проучване през 2023 г., проведено от BeyondWork, показват, че 85.3% от хората в екипа силно одобряват компанията, а за 91.5% тя винаги се стреми към много високи стандарти за качество. Това ни дава увереност, че сме в правилната посока и в същото време ни задължава непрекъснато да надграждаме усилията си за благополучие и удовлетвореност на всички в екипа.

*източник: www.karieri.bg

 

Още новини