Facebook Pixel
Loader
100%

Нови амбициозни проекти през 2022-ра

Венцислав Кръстев е строителен инженер със специалност „Строителство на сгради и съоръжения“. Има 18 годишен опит в почти всички сфери на бизнеса – жилищно строителство, офисно строителство, изграждане на различни съоръжения, инфраструктура, включително метрото в София. Инж. Кръстев има солиден опит и в чужбина. В момента той е директор „Капитално строителство“ във ФАНТАСТИКО ГРУП и член на Съвета на настоятелите на ВСУ "Любен Каравелов". Споделяме интервю на г-н Кръстев пред www.gradat.bg


Г-н Кръстев, каква е равносметката Ви за 2021г. и какви са плановете на ФАНТАСТИКО за 2022г.? Какви обекти да очакваме?

Годината за нас приключва с няколко завършени проекта в София и извън нея. През 2021г. реновирахме основно супермаркета в SkyCity Mall, за нашите клиенти отвори врати новопостроения комплекс ФАНТАСТИКО в град Перник и преди Коледа отвори врати и най-новият ни супермаркет в град Ботевград. Отчитаме изключитлено успешна 2021г., през която експанзията ни продължи, а подходите ни в строителството бяха надградени чрез включване на нови материали, нови технологии и иновации за по-голям комфорт и удобство на нашите клиенти. През новата 2022г. ни очакават редица нови предизвикателства. Още през януари започваме два нови проекта. Единият включва сериозно обновяване на съществуващия супермаркет в „Младост“ 4, а другият проект е за мащабно разширение на ФАНТАСТИКО на бул. „Симеоновско шосе“. През 2022г. предвиждаме изграждането на нов супермаркет в кв. „Левски“ Г, като в момента сме в напреднал етап на проектиране. Планираме и разширение на съществуващата складова база в гр. Елин Пелин.

Свикнахме да очакваме от ФАНТАСТИКО големи обекти с модерна визия. Какъв ще е форматът на двата нови супермаркета, които ще бъдат построени през 2022г.?

Продлъжаваме да развиваме модерната визия на новите обекти, разбира се, надграждаме и подобряваме, както интериора и екстериора, така и функционалността на всички супермаркети. По отношение на ФАНТАСТИКО на бул. „Симеоновско шосе“ ще изградим изцяло нова част, която ще бъде интегрирана към съществуващата сграда. Като мащаб, обектът ще е близък до този в кв. „Драгалевци“. За да добиете представа, ще кажа, че в този търговски обект, освен супермаркет ФАНТАСТИКО, ще има книжарница, магазин за детски играчки, оптика, аптека, зоомагазин и още много услуги. Т. е. тук отново ще предоставим една по-комплексна услуга на нашите клиенти. Изграждането ще започне съвсем скоро. Прецизност към всеки детайл и иновации ще има и в този обект, така че вярвам клиентите и партньорите ще са приятно изненадани. Супермаркетът в „Младост“ 4 ще претърпи пълна трансформация, отговаряща на нашия доказан стил, като ще внесем и значителни подбрения във всеки един аспект, в това число най-модерно и екологично оборудване и всички познати удобства за нашите клиенти.

По какво строителството на тези проекти ще се отличава?

ФАНТАСТИКО е компания, която в последните години непрекъснато изгражда нови обекти и реновира съществуващите. Стремежът ни е в строителството да влагаме най-новите материали и технологии. За предстоящите проекти фокусът отново ще е върху енергиийната ефективност на сградите. Фасадите ще бъдат изградени с най-висок клас термопанели с минерална вата, покривите ще бъдат изолирани с каменна вата и хидрозащитени с ТПО мембрана. Важен елемент са отоплението, вентилацията и климатизацията. Предвиждаме системиете да са от най-високо технологично ниво, което включва рекуперация на всички централи, а климатизирането на общите помещения ще се осъществява чрез инверторна сплит ситема. За оползотворяване на отпадната топлина сме предвидили рекуперативни блокове на всички изходящи вентилационни клонове. Системата ни за хладилна техника в новите обекти е от най-ново поколение, функционираща с С02. Изграждаме и система за оползотворяване на отпадната топлина, която се използва за подгряване на вода и допълнително отопление през зимния сезон.

Има ли други проекти, с които компанията ще продължи устойчивото си развитие?

В момента сме в процес на интегриране на фотоволтаични системи на всички обекти, където има техническа възможност за това. Фотоволтаиците и зелената енергия като цяло са наш дългосрочен приоритет и наша политика за бъдещето. Ето защо още на етап проектиране на бъдещи обекти предвиждаме изграждане на автономна система от фотоволтаици за наши собствени нужди.

Споменахте изграждането на нова складова база. Къде ще се намира тя, колко голяма ще е и с какви параметри?

Стартирахме проектирането на разширение на същестуващата складова база, която се намира в гр. Елин Пелин близо до София. Така складовата ни база ще се разгърне общо върху РЗП от 30 000 ĸв. м, ĸaтo гoлeми плoщи oт нoвaтa чacт щe бъдaт зaeти c xлaдилни ĸaмepи и зoни зa oxлaждaнe. Изобщо предстои още една предизвикателна година по отношение на експанзията и строителството и аз съм убеден, че за пореден път ще зарадваме клиентите и партньорите на ФАНТАСТИКО с много модерни обекти.

 

Още новини