Loader
0%

Агнешки котлети с ароматно масло

ff

Необходими продукти

 

  • 2 цели парчета агнешки котлети (с по 8 ребра всяко)
  • 4 с. л. зехтин
  • сол и черен пипер на вкус

 

за маслото:

 

  • 100 г краве масло (със стайна температура)
  • 1 с. л. дижонска горчица
  • 1 стрък розмарин
  • 1 скилидка чесън
  • кората от 1 лимон
  • сол и черен пипер на вкус
  •  

за гарнитурата от спанак:

 

  • 200 г бейби спанак
  • 2 скилидки чесън
  • 3 с. л. зехтин
  • 40 г сушени домати
  • сол и черен пипер на вкус

 

за картофите „Лулу“:

 

  • 800 г картофи
  • 50 г краве масло
  • 200 мл пилешки бульон
  • 50 г сирене „Пармезан“
  • сол и черен пипер на вкус
recipe-icon
Ястие от агнешки котлети
recipe-icon
Време 60 мин.
recipe-icon
Трудност Напреднали
recipe-icon
Порции 4
ff

Как да приготвя?

Начин на приготвяне

}

Стъпка 1

Розмаринът и чесънът се нарязват на ситно, кората на лимона се настъргва. Разбъркват се с маслото, горчицата, сол и черен пипер. Ароматното масло се завива като бонбон във фолио за свежо съхранение и се прибира във фризер поне за час.

1
}

Стъпка 2

Котлетите се почистват с остър нож от мазнината по горната част на ребрата. Намазват се със зехтин, овкусяват се със сол и черен пипер и се запичат до златисто в силно загрят тиган.

2
}

Стъпка 3

Месото се слага в загрята на 200 градуса фурна, с вентилатор и се пече 10–12 минути. Оставя се да почине 5–10 минути, преди да се нареже.

3
}

Стъпка 4

Картофите се белят и се режат на едри кубчета. Слагат се в тава и се поръсват със сол и черен пипер. Налива се бульонът. Отгоре се разпределя маслото. Покриват се с алуминиево фолио и се пекат 40 минути в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор.

4
}

Стъпка 5

Фолиото се отстранява, картофите се поръсват с настърган пармезан и се запичат до златисто – за около 10 минути. Спанакът се почиства, чесънът и доматите се наситняват. В зехтина се запържват първо доматите и чесънът, а след това се добавя и спанакът, овкусява се със сол и черен пипер. Готви се 2–3 минути.

5
}

Стъпка 6

В чинии за сервиране се слагат картофи, върху тях – спанак, отгоре котлети и парченца ароматно масло.

6
icon

Добър апетит!