Loader
0%

Ангелска торта

ff

Необходими продукти

за блата:

  • 1 ч. ч. брашно
  • 1 1/4 ч. ч. захар
  • 12 белтъка (от яйца размер L), на стайна температура
  • 2 ч. л. крем от тартар (винен камък)
  • 2 есенции ванилия
  • 1/4 ч. л. сол
  • 1 щипка сол за белтъците

за крема:

  • 12 жълтъка (от яйца размер L)
  • 600 мл животинска сметана
  • 160 г захар
  • 1 шушулка ванилия

за гарниране:

  • 1/2 пресен ананас
  • 1 с. л. краве масло
  • 3 с. л. мед
  • 30 мл бял ром
  • 250 мл сладкарска сметана
  • 1 кокосов орех
recipe-icon
Ястие от брашно, захар и яйца
recipe-icon
Време 2 ч. + охлаждане
recipe-icon
Трудност Напреднали
recipe-icon
Порции 12
ff

Как да приготвя?

Начин на приготвяне

}
Стъпка 1

Стъпка 1

Брашното се пресява със солта. Белтъците (оставени на стайна температура), се разбиват с щипка сол, докато се образува пяна. Към тях се слага крема от тартар и продължава да се разбиват с миксер.

1
}
Стъпка 2

Стъпка 2

Сипва се и захарта, разбива се, докато се получи твърд сняг, но не трябва да се пребиват.
Накрая към тях се прибавят брашното и солта. Внимателно се разбърква със силиконова шпатула и се ароматизира с ванилиите.

2
}
Стъпка 3

Стъпка 3

Стените и дъното на форма за торта с диаметър 26 см се покриват с пергаментова хартия. Стените може да се намажат с олио, за да се залепи хартията. Белтъчната смес се изсипва във формата. Пече се в загрята на 175 градуса фурна, с вентилатор, за 30 минути. След това се охлажда и се разрязва натри.

3
}
Стъпка 4

Стъпка 4

Жълтъците за крем се смесват със сметаната, захарта и разполовената шушулка ванилия, заедно със семенцата й. Слагат се на водна баня, като водата не трябва да кипва. Бърка се непрекъснато, докато се получи гъст крем – около 20 минути. Поставя се в купа, покрива се плътно с фолио за свежо съхранение и се оставя да се охлади много добре.

4
}
Стъпка 5

Стъпка 5

Ананасът се обелва, почиства се от сърцевината и се нарязва на малки кубчета. Запържва се в маслото, докато се карамелизира леко.Налива се ромът, фламбира се, тогава се подслажда с меда, когато течността се изпари, се отстранява от огъня и се оставя да се охлади.

5
}
Стъпка 6

Стъпка 6

Кокосовият орех се пробива, течността се отцежда, отстранява се ципата от ореха, а бялата месеста част се настъргва.

6
}
Стъпка 7

Стъпка 7

Студения крем се разбива с миксер. Сладкарската сметана също се разбива. Върху първия блат се разпределя 1/2 от ананаса и 1/2 от крема.

7
}
Стъпка 8

Стъпка 8

Поставя се втория блат – отново ананас и крем.

8
}
Стъпка 9

Стъпка 9

Отгоре тортата се намазва с част от разбитата сметана и се оставя в хладилник да стегне за 4 часа.

9
}
Стъпка 10

Стъпка 10

След това с нож се освобождава от формата, стените й се намзават с останалата сметана.

10
}
Стъпка 11

Стъпка 11

Поръсва с настърган на ситно ренде кокос.

11
icon

Добър апетит!