за блата:
за крема:
за гарниране:
Брашното се пресява със солта. Белтъците (оставени на стайна температура), се разбиват с щипка сол, докато се образува пяна. Към тях се слага крема от тартар и продължава да се разбиват с миксер.
Сипва се и захарта, разбива се, докато се получи твърд сняг, но не трябва да се пребиват.
Накрая към тях се прибавят брашното и солта. Внимателно се разбърква със силиконова шпатула и се ароматизира с ванилиите.
Стените и дъното на форма за торта с диаметър 26 см се покриват с пергаментова хартия. Стените може да се намажат с олио, за да се залепи хартията. Белтъчната смес се изсипва във формата. Пече се в загрята на 175 градуса фурна, с вентилатор, за 30 минути. След това се охлажда и се разрязва натри.
Жълтъците за крем се смесват със сметаната, захарта и разполовената шушулка ванилия, заедно със семенцата й. Слагат се на водна баня, като водата не трябва да кипва. Бърка се непрекъснато, докато се получи гъст крем – около 20 минути. Поставя се в купа, покрива се плътно с фолио за свежо съхранение и се оставя да се охлади много добре.
Ананасът се обелва, почиства се от сърцевината и се нарязва на малки кубчета. Запържва се в маслото, докато се карамелизира леко.Налива се ромът, фламбира се, тогава се подслажда с меда, когато течността се изпари, се отстранява от огъня и се оставя да се охлади.
Кокосовият орех се пробива, течността се отцежда, отстранява се ципата от ореха, а бялата месеста част се настъргва.
Студения крем се разбива с миксер. Сладкарската сметана също се разбива. Върху първия блат се разпределя 1/2 от ананаса и 1/2 от крема.
Поставя се втория блат – отново ананас и крем.
Отгоре тортата се намазва с част от разбитата сметана и се оставя в хладилник да стегне за 4 часа.
След това с нож се освобождава от формата, стените й се намзават с останалата сметана.
Поръсва с настърган на ситно ренде кокос.