Loader
0%

Арменски хляб „Матнакаш“

ff

Необходими продукти

  • 5 ч. ч. брашно
  • 1 пакетче суха мая
  • 1 с. л. сол
  • 1 с. л. зехтин
  • 2 ч. ч. топла вода
  • зехтин за намазване

 

за намазване на тестото:

  • 2 пакетчета черен чай
  • 2 с. л. захар
  • 200 мл вода
recipe-icon
Ястие от брашно
recipe-icon
Време 1 час (и 1 час и 30 мин. за втасване)
recipe-icon
Трудност Напреднали
recipe-icon
Порции за 2 хляба
ff

Как да приготвя?

Начин на приготвяне

}
Стъпка 1

Стъпка 1

В купа се смесват сухите съставки, слага се зехтинът, налива се водата и се меси до получаване на меко еластично тесто.

1
}
Стъпка 2

Стъпка 2

Oставя се в намазана със зехтин купа да втаса за около 1 час.

2
}
Стъпка 3

Стъпка 3

На котлона се слагат продуктите за намазване и се оставя течността да се редуцира, докато се получи количество около 50 мл.

3
}
Стъпка 4

Стъпка 4

Тестото се разделя на две части, на които се придава овална форма. Слагат се в намазнени със зехтин тави (големи и плоски), оставят се да починат 30–40 минути, покрити с кърпи.

4
}
Стъпка 5

Стъпка 5

След това краищата им се завиват леко навътре, с ръце се оформя борд, а с нож се правят ромбчета върху повърхността на тестото. Намазва се с редукцията от чая.

5
}
Стъпка 6

Стъпка 6

Пекат се в загрята на 200 градуса фурна, с вентилатор около 25–30 минути.

6
icon

Добър апетит!